Volg hier live alles over het onderwijsprotest: leraren in groten getale naar Tweede Kamer en de Dam

Deelnemers aan de manifestatie op de Dam.
© ANP

Onderwijzers leggen deze woensdag het werk neer en demonstreren omdat ze meer geld en waardering eisen van de politiek. Het gaat vooral om structureel geld om de salarissen te verhogen. De eenmalige zak geld die verantwoordelijk minister Arie Slob uittrekt, is daarom onvoldoende volgens de leraren.

Volg hier het liveblog.

Tweede Kamer

Leraren in groten getale naar de Tweede Kamer gekomen, waar wordt gedebatteerd over de begroting van het onderwijsministerie. De publieke tribune van de Tweede Kamer zit al vol, en zelfs de plekken in het Kamergebouw waar leraren kunnen meeluisteren met het debat zijn inmiddels schaars.

Volgens de beveiliging is het raadzaam om niet meer naar het parlementsgebouw te komen. Bij de ingang aan de Lange Poten staan lange rijen, met volwassenen en kinderen.

Op het Plein staat een glazen huis, waar interviews met politici worden gehouden. Daar staat ook een tv, waarop het debat zal worden uitgezonden.

Dam

Duizenden leraren doen mee aan het protest op de Dam in Amsterdam. Er heerst een uitgelaten sfeer. De actievoerders luisteren naar muziek, maken volop selfies en drinken koffie in afwachting van de sprekers.

Vanaf het Centraal Station en de diverse tramhaltes in de omgeving stromen groepjes leraren toe. Sommige docenten hebben hun kinderen meegenomen. Volgens de organisatie zijn inmiddels tienduizend mensen bij het protest aanwezig.

De populaire, bewust foutieve slogan "Ik ben GEEN toprioriteit" is veel te zien. In navolging daarvan hebben meer docenten slogans bedacht waar spelfouten in staan, als teken dat het de verkeerde kant op gaat met het onderwijs. "Het moedt anders", meldt een protestbord. Ook zijn er verwijzingen naar de boerenprotesten: "Wij hebben geen trekker van een half miljoen, geef ons meer poen."

Toch dragen de leraren ook trots op hun vak uit. Bijvoorbeeld met de tekst "Onderwijs is sexy".

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.