'Besluit natuurvergunning Formule 1 rammelt'

ZANDVOORT

Het besluit van de provincie Noord-Holland om een natuurvergunning af te geven voor de Formule 1 op het circuit van Zandvoort rammelt volgens natuurclubs aan alle kanten. Milieuorganisatie MOB en Stichting Duinbehoud vrezen voor de gevolgen van de stikstofuitstoot die het evenement met zich meebrengt in het naastgelegen beschermde natuurgebied. De twee organisaties vroegen in een kort geding bij de rechtbank in Haarlem onder meer om een schorsing van het besluit voor de vergunning.

De uitspraak volgt vrijdagmiddag, omdat het circuit maandag wil beginnen met aanpassingen die nodig zijn voor de terugkeer van de Formule 1 in mei 2020.

(Lees hier een liveverslag van de rechtszaak)

De natuurorganisaties vinden dat de vergunning veel te snel is verleend en zetten grote vraagtekens bij de berekeningen over de stikstofuitstoot waar het besluit op is gebaseerd. Volgens de advocaat van de provincie heeft dit onderzoek juist aangetoond dat sprake is van een reductie van gevolgen van stikstofuitstoot en is de vergunning juist "winst voor de natuur".

Bij het verlenen van de vergunning is volgens de eisers uitgegaan van te ruime voorwaarden uit het verleden. Volgens een woordvoerder van Stichting Duinbehoud mocht er 365 dagen per jaar worden geracet, maar werd dit maar 280 dagen gedaan. "Ze zeggen nu dat ze naar 335 dagen gaan, dus dat is wel degelijk een toename."

De advocaat van het circuit verklaarde dat de komende maanden juist minder uitstoot wordt verwacht, omdat alle evenementen stilliggen vanwege de werkzaamheden. Circuitdirecteur Robert van Overdijk sprak de ambitie uit de "meest duurzame Grand Prix" te willen zijn.

Ook vroeg hij de rechter aandacht voor het belang van het evenement. "Voor het eerst in decennia is het gelukt een evenement van wereldformaat naar Nederland te halen" , zei hij. "Mensen kunnen hun grote sportheld Max Verstappen in eigen land aan het werk zien."

Eerder deze week verloren natuurorganisaties een rechtszaak, waarin ze de werkzaamheden rond het circuit wilden stoppen omdat die het leefgebied aantasten van beschermde rugstreeppadden en zandhagedissen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.