Minister Sigrid Kaag houdt Hannie Schaftlezing in Haarlem

© Foto ANP/Koen van Weel
Haarlem

Minister Sigrid Kaag verzorgt dit jaar de Hannie Schaftlezing. De voordracht is op zondag 24 november in de Groenmarktkerk in Haarlem.

Kaag (D66) is minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Ze is tevens oud-diplomaat bij de Verenigde Naties en was werkzaam bij Shell.

Kaag was ook de eerste vrouwelijke minister van Buitenlandse Zaken van Nederland toen ze begin 2018 drie weken lang de ontslagen Halbe Zijlstra verving. Van oktober 2013 tot en met september 2014 leidde ze de gezamenlijke missie voor de ontmanteling van Syrische chemische wapens. Later was ze speciaal gezant van de VN in Libanon. Voor haar werk in het Midden-Oosten ontving Kaag de Carnegie Wateler Vredesprijs.

De Nationale Hannie Schaft Stichting houdt - onder meer met de lezing - de naam en daden van de verzetsheldin in ere. Door het herdenken wil de stichting een bijdrage leveren aan het besef dat opkomen voor de vrijheid door het maken van keuzes in moeilijke omstandigheden in alle tijden van belang is. De jaarlijkse herdenking wordt omlijst door muzikale optredens.

De lezing werd in het verleden onder anderen verzorgd door Job Cohen, Bernt Schneiders, Sybrand Buma, Alexander Rinnooy Kan en Jacques Wallage.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.