Premium

Travhydro volgens OM schuldig aan dood steigerbouwer: ’Het zal je werkgever maar zijn’

Travhydro volgens OM schuldig aan dood steigerbouwer: ’Het zal je werkgever maar zijn’
© Archieffoto Ko van Leeuwen
IJmuiden

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) dragen het steigerbouwbedrijf Travhydro en directe toezichthouder Mario B. (47) deels de verantwoordelijk voor de dood van een steigerbouwer in IJmuiden op 4 mei 2017.

Dat stelde de officier van justitie woensdag bij de rechtbank in Amsterdam. Travhydro en Mario B. worden onder meer verdacht van dood door schuld, valsheid in geschrifte en het niet naleven van de Arbo-wet. Tijdens het onderzoek beriepen de verdachten zich op hun zwijgrecht, maar bij de behandeling van de strafzaak legden ze wel verklaringen af.

Travhydro werd voor een onderhoudsklus aan de sluisdeur in IJmuiden ingeschakeld door een ander bedrijf en moest twee steigers plaatsen. Een daarvan hing aan een sluisdeur van de Noordersluis in IJmuiden. Het zou een vrij lastige opdracht zijn geweest, maar toch werd er van tevoren geen vereiste technische tekening of berekening gemaakt.

Lees ook: Man in kritieke toestand na val met steiger in water bij sluizen IJmuiden

Ook beschikte de verongelukte steigerbouwer die via een uitzendbureau was ingeschakeld, niet over de nodige kwalificaties. Hij zou enkele dagen later om het leven komen. De steiger raakte instabiel en raakte los van de sluisdeur. Terwijl de man er nog aan vast zat stortte de steiger in het water. Hij kon zichzelf niet tijdig losmaken en lag 18 minuten in het water voor hij werd aangetroffen door reddingsduikers van de brandweer. De steigerbouwer stierf een verdrinkingsdood.

Travhydro volgens OM schuldig aan dood steigerbouwer: ’Het zal je werkgever maar zijn’
Luchtfoto van de zeesluizen bij IJmuiden.
© ANP

Kort na het ongeluk liet B. alsnog een bouwtekening voor de steiger maken op basis van een aantal oude foto’s die via de telefoon waren verstuurd en liet de tekeningen op 1 mei dateren. Ook zouden handtekeningen op een zogenaamd werk-startformulier zijn vervalst. Mario B. verklaarde alleen met het slachtoffer de bouw van de steiger te hebben doorgesproken terwijl zijn twee collega’s nog lagen te slapen in de auto. Zij hebben vooraf geen instructie gekregen over hoe de steiger moest worden gebouwd. B. zei dat de overleden steigerbouwer zijn twee collega’s zou inlichten over de werkwijze; „We zijn daar op maandag gaan kijken. Ik heb toen een schets gemaakt van hoe de steiger eruit zou moeten gaan zien en het overlegd”, verklaarde hij bij de rechtbank.

Lees ook: Man overleden na val in water bij sluizen IJmuiden

,,Als ik het verhaal van Travhydro zo hoor dan denk ik; het zal je werkgever maar wezen’’, zei de officier van justitie. Ze eiste een boete van 75.000 euro waarvan 20.000 voorwaardelijk tegen het steigerbouwbedrijf. Mario B. hoorde 240 uur werkstraf en 2 maanden voorwaardelijke gevangenis tegen zich eisen. De advocaten van beiden vroegen om vrijspraak omdat het beleid van het bedrijf volgens hen niet de oorzaak van het fatale ongeluk is geweest en Travhydro niet de werkgever van het slachtoffer was.

De geëmotioneerde weduwe van de overleden steigerbouwer vertelde ook haar verhaal tijdens de behandeling van de strafzaak: „Na het ongeluk heb ik niks meer van zijn werkgever gehoord. Zo ga je toch niet met mensen om?” De directeur van Travhydro en Mario B. zeiden erg geraakt te zijn door haar verhaal. Beiden gaven toe nooit contact te hebben gezocht. B. zei het emotioneel niet aan te kunnen om met de nabestaanden te praten. De directeur van Travhydro stelde dat het slachtoffer eigenlijk niet zijn werknemer was. B. zei zich wel erg verantwoordelijk te voelen voor het ongeluk: „Ik betreur ontzettend wat er gebeurd is. Ik heb er geen woorden voor”, zei hij. De directeur van Travhydro liet weten een fonds te willen oprichten om het 5-jarige kind van de overleden steigerbouwer een studie te kunnen geven. De uitspraak in de zaak is op 6 november.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.