Premium

Bart Wierenga presenteert zijn ’Legacy Rugby’ niet toevallig tijdens het WK

Bart Wierenga presenteert zijn ’Legacy Rugby’ niet toevallig tijdens het WK
Piet (links) en Bart Wierenga presenteren de Legacy editie Rugby. Het moet de eerste in een lange reeks worden.
© Foto Heleen Vink
Castricum

Het is niet toevallig dat Bart Wierenga zijn boek ’Legacy Rugby’ juist nu presenteert. Het is tenslotte de week voorafgaand aan de halve finales van het wereldkampioenschap rugby in Japan. „Een glossy om mooie rugbyverhalen in te lezen van bekende en minder bekende schrijvers. Maar het is ook een mooi 352 pagina’s tellend blad vol schitterende foto’s”, vertelt de sportliefhebber pur sang bij ’Wierenga Eten en Drinken’ in Castricum.

In de horecaonderneming van zijn broer is de belangstelling groot. Niet vreemd als je weet dat onder meer Peter Heerschop, Tommy Wieringa, Bert Wagendorp en Hans Brian tot de auteurs behoren. Helaas is geen van hen aanwezig.

Spotlights

„In totaal hebben ruim honderd mensen meegewerkt aan de totstandkoming. Helaas denk ik dat ze er allemaal niet zijn”, grapt Wierenga, terwijl hij het ene na het andere boek uitdeelt aan de mensen die voor het boek geportretteerd zijn.

„Dit is het eerste magazine van hopelijk een lange reeks. Ik wil nog meer sporten op soortgelijke wijze in de spotlights zetten. En dan gaat het om sporten waar mensen niet zo snel aan denken.”

Hebbeding

Het format van iedere editie is - net als bij Legacy Rugby - wat de 57-jarige Castricummer betreft precies hetzelfde. „Er worden zaken uitgelegd over de sport. Techniek, tactiek en natuurlijk de spelregels. Het moet een ’hebbeding’ worden. Een blad dat je bijvoorbeeld hier in het café door kan bladeren aan de ’coffee table’.”

Het eerste exemplaar is door Bart uitgereikt aan zijn 85-jarige vader Piet Wierenga, die al op jonge leeftijd enthousiast rugby speelde.

„Ik zat vroeger op voetbal bij Swift in Amsterdam. Later deed ik aan atletiek bij AAC. Daar zag ik mannen met van die medicienballen bezig. Dat bleken rugbyers te zijn en dat fysieke stond me wel aan.”

Anna Kat staat ook in het boek. Het staat voor haar als een paal boven water dat zwart-wit fotografie van toegevoegde waarde is. „Het project is heel groots aangepakt. En wat gaaf als je met je 18 jaar al in zo’n boek staat. Want van een blad kan je niet spreken, vind ik.”

Vader Maarten valt zijn dochter bij. „Het is een meer dan prachtig boek geworden. Iets om trots op te zijn..”

Het boek is te bestellen via internet: thisisyourlegacy.nl

Meer nieuws uit Kennemerland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.