Premium

Je rustpunt nemen bij Take A Break eten en drinken aan de Meubelboulevard

1/2

Kom maar na de lunch, had een medewerker vooraf gezegd. ,,Dan heeft hij tijd.” Want voor Kees Beets en zijn collega’s van lunchroom (het woord zegt het al) Take a Break is het vanaf twaalf uur aanpoten.

,,Vooral mensen uit het havengebied, maar ook winkelend publiek en personeel van de Meubelboulevard komen hier eten”, zegt de eigenaar van de ronde en met veel glas uitgeruste eetgelegenheid bij Woonplaza, het gedeelte van de Parallelweg direct links na het spoorviaduct. Het is vier uur ’s middags. Dus de grote aanloop zit erop.

Vlak voor het gesprek stond de Alkmaarder nog in de keuken, tussen andere medewerkers. ,,Ik ben gewoon één van hen. ’Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’, vind ik.”

Een bescheiden man wellicht, die Beets. Want behalve in Beverwijk heeft de geboren Beemsterling nóg een broodjeszaak. En wel in zijn woonplaats Alkmaar. ,,Daar zijn mijn vrouw Astrid en ik in 2000 mee begonnen”, gaat de Alkmaarder terug in het verleden. ,,Vóór die tijd werkte ik bij een tuin- en dierenwinkel. Leuk werk hoor, maar of ik dat de rest van mijn leven zou willen... .”

Dus begon hij in de kaasstad met zijn eigen Take a Break. Het concept sloeg direct aan en na twee jaar wilde Beets elders een tweede zaak beginnen. Uiteindelijk kwam hij uit in Beverwijk, bij de Meubelboulevard waar voor Woonplaza - een winkelcentrumpje met woonwinkels - het pand leeg stond waar voorheen Délifrance in was gevestigd.

Hij heeft daar nooit spijt van gehad. ,,Ik zit hier natuurlijk goed. Binnen is er ruimte voor 75 mensen, op het terras kunnen nog eens 45 gasten zitten. En bovendien is alles overdekt en is er gratis parkeergelegenheid”, lacht hij. Om tien uur ’s ochtends gaat de zaak open en - sinds 1 oktober - gaat de lunchroom ’s avonds acht uur weer dicht.

Langer open

,,Dat is drie uur langer dan voorheen. Ik kreeg veel verzoeken om nog langer open te blijven. Vertegenwoordigers bij voorbeeld. Of mensen die ’s avonds geen zin hebben om zelf te koken.” De verruiming van de openingstijden is niet de enige verandering die begin deze maand is ingegaan. Maaltijden van Take a Break zijn tegenwoordig naast de site www.takeabreakbeverwijk.nl ook te bestellen via het landelijk opererende thuisbezorgd.nl. Ook de naam van de zaak is gewijzigd: achter Take a Break is ’Eten en Drinken’ toegevoegd. ,,Alleen heb ik nog geen tijd gehad om die naam op het pand te zitten”, verontschudigt hij zich.

Want het werk neemt hem behoorlijk in beslag. Een aantal dagen is hij in zijn zaak in Alkmaar, op woensdag en vrijdag werkt hij in Beverwijk. In deze laatste plaats werken zeven medewerkers, vast of part-time en verspreid over de hele week. Uiteraard staan er veel broodjes op het menu.

Veel soorten brood, van boerenbruin tot glütenvrij. ,,En natuurlijk allerlei soorten beleg. Daarnaast maken we ook eigen salades: tonijnsalades of eiersalades maar ook eigen gehaktballetjes en onze huisgemaakte grillburgers.”

Sinds enige tijd heeft hij ook een bezorgservice: een koerier met een elektrische fiets. Eigenlijk heeft de horecaman geen reden tot klagen, toch? Nou ja, één dingetje: de directe omgeving is wel aan een opknapbeurt toe. ,,De Meubelboulevard maakt toch een verloederde indruk. Veel gebouwen staan leeg. Dat nodigt niet uit tot winkelen.”

De Alkmaarder kan zich wel voorstellen dat de gemeente Beverwijk graag een revitalisering van het hele gebied wil, dus van de Parallelweg en het havengebied. Vorig jaar hebben Beverwijk, ondernemers, (plaatselijke) ontwikkelaars en pandeigenaren gewerkt aan een nieuwe visie op het gebied.

Werken en wonen

Zoals een goede mix van werken en wonen. Met nieuwe bedrijven en misschien wel een vleugje cultuur en onderwijs. Een revitalisering van het gebied zou hand in hand kunnen gaan met woningbouw. Niet voor niets hebben burgemeester en wethouders van Beverwijk het onderzoek naar het wonen in het havengebied in het collegeprogramma opgenomen.

,,Dat zou een goed begin zijn.” Zelf brengt de Alkmaarder weinig tijd door in Beverwijk, uitgezonderd de uren die hij in zijn zaak aan de Parallelweg doorbrengt. ,,Als ik ga winkelen, dan doe ik dat in Alkmaar. Logisch, want daar is de keuze veel groter. Beverwijk ligt niet ver van mijn woonplaats, binnen 25 minuten ben ik thuis. En bovendien kom ik elke dag langs het stadion van mijn favoriete club AZ.”

Pieter van Hove

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.