Boerenprotest wil strijdlied in Top-2000

Den Haag

De Suskes met ’Boeren aan de macht’? Of toch maar ’Boerenverstand’ van Arno Meijerman of het ’Boerenstrijdlied’ van Harry Pater? Onder de actievoerende boeren gaat een oproep rond om met zijn allen de strijdliederen - die ze op de trekker naar Den Haag draaiden - de Top-2000 (op Radio 2) in te stemmen.

Ze willen proberen ’Bohemian Rhapsody’ van de eeuwige plek op nummer 1 te stoten. Op zich geen onmogelijke missie, het kunstje is al wel eens eerder vertoond: in 2005 riepen de Radio 2-dj’s bijvoorbeeld op om eens te stemmen op een ander nummer dan de klassieker van Queen.

Prompt stond dat jaar ’De avond’ van Boudewijn de Groot bovenaan. Het nummer was tot 2009, het jaar van het overlijden van Ramses Shaffy, het enige Nederlandstalige nummer dat in de top 10 van de lijst van Radio 2 had gestaan.

De demonstrerende boeren hebben vanaf 1 december een week de tijd om hun stem uit te brengen. Net als de rest van Nederland moeten ze minimaal vijf nummers kiezen en maximaal 35. Radio 2 heeft een keuzelijst met duizenden nummers beschikbaar. Het is onwaarschijnlijk dat de Suskes daarop te vinden zijn, maar iedereen mag vrije keuzes toevoegen aan de lijst.

Het is onduidelijk hoeveel stemmen er nodig zijn voor een plek bij de eerste tien, NPO Radio 2 maakte de verdeling van de stemmen tot nu toe nooit bekend.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.