Premium

Snelle treffer Kharchouch is voldoende voor Telstar om te winnen van Almere City FC [video]

Snelle treffer Kharchouch is voldoende voor Telstar om te winnen van Almere City FC [video]
Reda Kharchouch loopt juichend weg nadat hij in de eerste minuut de score heeft geopend.
© Foto United Photos/Rob van Wieringen
Velsen-Zuid

Veel kansen kreeg Telstar vrijdagavond niet tegen Almere City FC. Maar de eerste de beste mogelijkheid werd wel door Reda Kharchouch na vijftig seconden binnen geknald. Het was voldoende voor de overwinning.

Trainer Andries Jonker had besloten met twee andere backs dan in de vorige ontmoetingen te spelen. Shayne Pattynama maakte zijn debuut bij Telstar op de linkerkant terwijl Senne Lynen, normaliter middenvelder, aan de rechterkant werd geposteerd.

Het was de eerste keer dat Pattynama zijn opwachting in het shirt van Telstar mocht maken. De 21-jarige speler speelde in de jeugd van Ajax en FC Utrecht. Op 21 augustus 2017 maakte hij zijn debuut in het betaalde voetbal bij Jong Utrecht. In twee seizoenen speelde hij 41 duels voor Jong Utrecht in de eerste divisie. Daarin was hij eenmaal trefzeker. Een doorbraak naar de hoofdmacht bleef uit en dus werd zijn contract ontbonden.

Telstar pikte de in Lelystad geboren voetballer op waar hij dus in de elfde wedstrijd van het seizoen zijn opwachting mocht maken in de basiself. Vijf keer had hij dit seizoen een plek op de bank gehad. Even zo vaak moest hij op de tribune plaatsnemen. Voor elk duel moet Jonker immers keuzes maken. De groep waar hij over kan beschikken kent met alleen Kick Groot een geblesseerde speler. ,,Dat is wel uniek. We hebben een week gehad waarin opeens vijf spelers niet inzetbaar waren, maar verder loopt het prima”, gaf Jonker na de donderdagtraining aan.

In de vijfde thuiswedstrijd van het seizoen kende Telstar dus een droomstart. Binnen vijftig seconden prijkte immers een 1-0 voorsprong op het scorebord. Reda Kharchouch kreeg de bal bij de middenlijn mee en stoomde ongehinderd op naar het doel van de tegenstander. Met een kiezelharde knal liet hij doelman Joshua Smits volstrekt kansloos.

Jonker: ,,Het is opvallend maar afgelopen week heb ik aan de jongens gevraagd hoe vaak we dit seizoen bij een 0-0 stand een grote kans hadden gemist. Ze kwamen tot vijf keer in tien duels. Nu lukte het wel en je ziet wat het met de ploeg doet. Het voetbalt veel gemakkelijker.”

Het bleek wel het enige wapenfeit van de Velsenaren in de eerste helft al claimde Kharchouch vijf minuten voor rust nog wel een strafschop nadat hij de bal tegen een verdediger had aangeschoten. Scheidsrechter Gerrets wilde er echter niet aan.

Almere kende twee voor Telstar gevaarlijke momenten. Bij de eerste knal van Nick Venema reageerde Anthony Swolfs attent met zijn vuisten. Vlak voor tijd liep hij vol lef uit toen Almere City op acht meter van het doel een vrije trap kreeg. Swolfs had de bal in zijn handen gepakt na een terugspeelbal van Charlie Gilmour. Maar door goed uit te lopen bezwoer hij het gevaar.

Almere City dat op voorhand met vijf punten meer en vier plekken hoger op de ranglijst terug te vinden was, drukte Telstar in het begin van de tweede helft flink achteruit. Het leek een kwestie van tijd voordat de gelijkmaker zou vallen. Er was soms wat kunst en vliegwerk voor nodig maar de Velsenaren hielden stand. Overigens had de thuisploeg zich het na 65 minuten een stuk makkelijker gemaakt als Gilmour de bal in vrije positie niet hoog over had geschoten maar tussen de touwen. Het maakte uiteindelijk niet uit want de treffer na vijftig tellen bleek voldoende voor drie punten.

Jonker vond de ’derde helft’ wat lang duren. ,,Vier minuten erbij had gekund maar zes vond ik wat veel. Toch had ik niet het gevoel dat het fout zou gaan. Vanaf de tribune leek het misschien spannend maar vanaf de bank zag ik dat er steeds een voet tussenzat.” Inderdaad wisten met name Anthony Berenstein en Frank Korpershoek tot de laatse minuut steeds een lichaamsdeel voor de schoten van Almere te gooien. ,,De ploeg heeft heel veel vechtlust getoond en dan is het lekker als je jezelf kan belonen met een zege.”

Telstar: Swolfs; Pattynama (78. Springer), Berenstein, Korpershoek; Benamar, Lynen, McGuane (68. Van Doorm), Najah, Gilmour; Kharchouch en Tavsan (60. Plet).

Almere City FC: Smits; Van Vlerken, Meijers, Mirani, Koppers (68. Hammouti), Kaandorp, Loen (85. Ahannach), Bensabouh; Venema, Harrison en Hunte (68. Efmorfidis).

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen