Premium

Lange baan of marathon blijft dilemma voor schaatser Mats Stoltenborg

Lange baan of marathon blijft dilemma voor schaatser Mats Stoltenborg
Mats Stoltenborg.
© Archieffoto United Photos
Hoofddorp

Het succesvolle marathonseizoen met zes overwinningen van de Bouw & Techniek-schaatsploeg van Mats Stoltenborg kende ook een keerzijde. Vier ervaren krachten vertrokken en werden door Marcel van Ham, Marco van der Tuin, Jeroen Janissen, Bart Mol en Daniël Niero vervangen. Bart de Vries bleef. Vandaag begint het ’circus’ weer op de Jaap Edenbaan in Amsterdam.

Niet alleen het vijftal schaatsers is nieuw. De naam Or-Quest is toegevoegd aan Bouw & Techniek als sponsor op de rode pakken in het peloton.

Ondanks alle wisselingen ziet Stoltenborg het seizoen vol vertrouwen tegemoet. „Bart en ik hebben de ervaring die we graag met de rest delen. Ik ben benieuwd hoe de anderen het gaat doen.”

Wat dat betreft is het afwachten wat de Italiaan Niero gaat laten zien op het ijs. „Op de skeelers is hij ontzettend goed. Met titels op Europese en wereldkampioenschappen heeft hij al naam gemaakt. Hij kwam speciaal naar Nederland om beter te worden in het schaatsen. Als hij die lijn van het skeeleren door trekt, gaan we nog veel plezier aan hem beleven. Hij is in ieder geval heel allround.”

De 27-jarige Hoofddorper, in 2017 nog winnaar bij de Haarlemse editie van de KPN Marathon Cup, ziet in de 22-jarige Haarlemmer Janissen een bekende regiogenoot. „Helaas is hij er nu nog niet bij. Hij brak zijn enkel tijdens een training. Ik zie in hem een ’dark horse’. Iemand die wel eens zou kunnen verrassen dit seizoen.”

Stoltenborg zelf wil ook verrassen. „Lang een hoog tempo rijden en uiteindelijk solo over de eindstreep te rijden. Dat heb ik flink kunnen oefenen in een redelijk leeg Thialf. De hele schaatstop zat in Inzell. Daar was het zo extreem druk. Je kon beter thuis blijven.”

En dan is er voor Stoltenborg altijd weer het dilemma of hij voor marathon of lange baan moet kiezen. „Begin november is het kwalificatietoernooi op de 5 en 10 kilometer voor de World Cups. Ik ga het opnieuw proberen en het resultaat gaat uitwijzen hoe de rest van het seizoen voor mij gaat verlopen.”

Maar wat is leuker? „Bij marathon kan je je tijdens de wedstrijd verschuilen. Bij lange baan rij je tegen de klok. Ik kan echt niet kiezen.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen