Landelijke ziekenhuisstaking op 20 november, minimaal helft van alle ziekenhuizen doet naar verwachting mee

Ziekenhuismedewerkers houden een lawaaiprotest bij het HMC Westeinde.
© ANP
DEN HAAG

De vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn organiseren een landelijke ziekenhuisstaking op 20 november. Dit doen zij vanwege het uitblijven van een goede cao voor 200.000 ziekenhuismedewerkers in Nederland.

Het is de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis dat dit gebeurt. De bonden verwachten dat minimaal de helft van de ziekenhuizen op 20 november hun deuren sluit voor niet-spoedeisende zaken.

De vakbonden vragen een structurele loonsverhoging van 5% voor 2019 en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen om te werken. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden voor het personeel en over instroom en behoud van medewerkers.

Sinds de gesprekken aan de cao-tafel begin juni zijn beëindigd, hebben 25 ziekenhuizen 24 uur lang zondagsdiensten gedraaid. Honderden afdelingen, zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, facilitaire dienst en laboratoria, sluiten dan 24 uur hun deuren voor niet-spoedeisende zaken.

De werkgevers, verenigd in de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), kwamen met het voorstel om de lonen voor alle medewerkers met 4 procent in 2020 en 4 procent in 2021 te laten stijgen.

Ook boden ze per 1 januari 2020 een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag, wat volgens NVZ neerkomt op een extra 2,5 procent loonsverhoging voor verpleegkundigen. Ook gaat in de voorstellen de stagevergoeding omhoog en krijgen co-assistenten een onkostenvergoeding.

"Iedereen is vrij om te staken", reageerde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bij de NOS op de staking. "We hebben voor een aantal sectoren zoals de ggz al een goede cao kunnen afsluiten. Er wordt ieder jaar geld beschikbaar gesteld voor een serieuze salarisstijging. Ik hoop van harte dat het voor de ziekenhuizen gaat lukken om tot een goede cao te komen."

De Patiëntenfederatie Nederland ziet de landelijke ziekenhuisstaking van 20 november met redelijk vertrouwen tegemoet, ook voor de mensen die in de ziekenhuizen zijn opgenomen. "Bij de eerdere estafettestakingen zijn die patiënten ook niet in het gedrang gekomen. Mensen in de zorg zijn nu eenmaal nogal zorgzaam."

Een paar dingen wil hij de stakers wel op het hart drukken: "Maak tijdig afspraken met mensen die een poliklinische afspraak hebben. Geef goede informatie. Want het is toch wel heel vervelend als je knieoperatie gepland staat en die gaat niet door."

Volgens een woordvoerder zullen de meeste patiënten ook best begrijpen dat mensen in de zorg goede arbeidsvoorwaarden willen."Over de kwestie zelf spreken we ons niet uit, dat is iets tussen werkgever en werknemer." Maar staken is een grondrecht, aldus de zegsman verder: "Wij gaan niet zeggen dat je zoiets niet mag doen."

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.