Files door boerenprotest beginnen af te nemen

© Foto: ANP
UTRECHT

Lange files woensdagmorgen vanwege protesterende boeren die met hun trekkers op weg zijn naar De Bilt. Woensdagmorgen stond er even na 06.30 uur al 258 kilometer file, dat liep later op tot 450 kilometer. Rond 10.00 uur begon de drukte weer af te nemen.

Dat geldt niet voor de wegen rondom Utrecht.

De files in Nederland waren rond 09.30 uur afgenomen tot zo’n 170 kilometer. „Maar op een paar wegen ben je nog heel lang onderweg”, aldus een woordvoerder van de ANWB.

Vooral op de A27 vanuit Gorinchem naar Utrecht is het druk door het boerenprotest. De vertraging daar bedraagt meer dan twee uur. Op de A27 vanuit Almere bedraagt het oponthoud nog ruim een uur. Ook op de A28 is het druk, deels vanwege het protest, maar er heeft ook een ongeluk plaatsgevonden. En op de A12 vanuit Den Haag naar Utrecht is het eveneens druk, mede door werkzaamheden aan de Galecopperbrug.

In de rest van het land valt het echter mee, aldus de ANWB. Dat is deels te danken aan het droge weer. Daarbij is het in het zuiden momenteel herfstvakantie.

Op de A29 (in het zuidwesten van het land) zijn ook boeren onderweg. Die hebben zich verzameld bij knooppunt Hellegatsplein. Tot aan knooppunt Vaanplein moet het verkeer rekening houden met een halfuur vertraging. Eerder meldde de ANWB al dat er ook op de A7 tractoren rijden.

De demonstrerende boeren deden woensdag eerst De Bilt aan, waar ze iets voor 7.30 uur aankwamen. Daar demonstreren ze tegen het RIVM vanwege de rekenmethode voor schadelijk stikstof. Naar schatting zijn er zo’n drieduizend tractoren.

De boeren wilden eigenlijk protesteren bij het gebouw van het RIVM. Daar zagen ze echter toch van af. De gemeente heeft met ze afgesproken dat ze met hun tractoren naar een sportpark in De Bilt gaan. Volgens de gemeente is het een heel krappe bedoening bij het RIVM. Bovendien is het belangrijk dat het RIVM permanent goed bereikbaar is. Er liggen bijvoorbeeld vaccins en geneesmiddelen opgeslagen die snel nodig kunnen zijn en er staan voertuigen van de milieuongevallendienst, die gevaarlijke stoffen meet bij branden.

Verschillende boeren stappen op de A28 bij De Bilt uit hun tractor en maken foto’s. Rijkswaterstaat roept hen op dit niet te doen. „Dat is niet veilig”, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Dinsdagavond werden al de eerste trekkers gezien op de A7.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.