Mist rond toeristenbureau: donderdag lastig raadsdebat voor burgemeester Jos Wienen

Jos Wienen in zijn werkkamer.© Archieffoto

Arthur de Mijttenaere
Haarlem

Als de voortekenen niet bedriegen, wacht burgemeester Jos Wienen donderdag een lastige avond. Hij moet zich verantwoorden voor het niet informeren van de gemeenteraad over de financiële blunders van de Stichting Haarlem Marketing in 2018.

Ten gevolge van deze fouten is er nu een tekort van 3,5 ton. Het toeristenbureau, voor een zachte huurprijs bij het stadhuis gehuisvest aan de Grote Markt, krijgt jaarlijks zo’n 6,5 ton subsidie. Geld dat hoofdzakelijk van de gemeente komt.

Louise van Zetten van Hart voor Haarlem heeft een interpellatiedebat aangevraagd. ,,Er is een mist gecreëerd rond Haarlem Marketing. Waarom mochten wij niets weten van de financiële toestand?’’

Informatie

Het gaat Van Zetten om het gebrek aan informatie, niet om de in december 2018 vertrokken directeur Esther Brasser, die een ontslagvergoeding van 70.000 euro meekreeg.

Opmerkelijk is dat Wienen een dubbelrol heeft. Hij is niet alleen namens het college verantwoordelijk voor Haarlem Marketing, hij is ook voorzitter van de Raad van Toezicht van Haarlem Marketing.

Voordat een interpellatiedebat in de gemeenteraad plaatsvindt, wordt eerst gepolst of de meerderheid zo’n debat wenselijk vindt. Eva de Raadt van het CDA, die het onderwerp op de agenda zette, steunt het initiatief van Hart voor Haarlem. Ook voor De Raadt is de hamvraag: ’Waarom heft de burgemeester de raad niet eerder geïnformeerd?’ Het onderwerp is eerder door raadsleden besproken in de commissie Bestuur. Wienen werd toen waargenomen door wethouder Merijn Snoek. Wienen was namens de Raad van Europa in Turkije.

Vooroverleg

De burgemeester heeft gezien zijn eerdere afwezigheid alle fractievoorzitters gevraagd of hij voorafgaand aan de raadsvergadering van donderdag de fractievoorzitters over de kwestie kan informeren. Dinsdagmiddag was nog onduidelijk of de fractievoorzitters daarmee zouden instemmen. De kans bestaat dat door zo’n (vertrouwelijk) vooroverleg de angel uit het interpellatiedebat wordt gehaald. Het overleg beïnvloedt dan mogelijk onbedoeld de houding van de gemeenteraad. De Raadt beaamt dat dit risico bestaat: ,,Ik ben het er niet mee oneens dat zoiets zou kunnen gebeuren.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.