Honderden bij uitvaart eerste ruimtewandelaar

Moskou

Honderden mensen, waaronder Amerikaanse en Russische astronauten, hebben dinsdag afscheid genomen van Aleksej Leonov. De Rus, die als eerste mens ooit een ruimtewandeling maakte, overleed vrijdag op 85-jarige leeftijd.

Collega-astronauten prezen Leonov om de beurt vanwege zijn rol binnen de ruimtevaart. "Een geweldige patriot heeft ons verlaten", zei kosmonaut Sergej Krikaljov (61). De Amerikaan Thomas Stafford (89), die in 1975 tijdens de Koude Oorlog in de ruimte de hand schudde met Leonov, zei dat hij de Rus nooit zal vergeten. De Russische kosmonaut Valentina Teresjkova (82) vindt "het moeilijk te accepteren dat we afscheid hebben moeten nemen".

Leonov maakte in 1965 de eerste ruimtewandeling ooit. Deze duurde twaalf minuten en wordt gezien als een doorbraak. In 1975 ging hij opnieuw de ruimte in. Toen was het de eerste keer dat de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie samen een ruimtemissie uitvoerden.

Leonov werd eerder dit jaar nog geëerd in het ruimtestation ISS. De Rus overleed na een lang ziektebed. De Russische president Poetin noemde hem een "echte pionier en een heldhaftig persoon".

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.