Premium

Kringlopers: ’Consuminderen, daar ben ik wel van’

Kringlopers: ’Consuminderen, daar ben ik wel van’
Ingmar Zondervan gaat met een papierversnipperaar de deur uit: ,,Van tevoren verwacht ik vaak niet dat ik iets nuttigs tegenkom”
© Foto HMC/Cas Broxterman

Z’n vader heeft een repair café in het Friese Hemrik. Die repareert kapotte apparaten om ze een tweede leven te geven. Dus dat Ingmar Zondervan (58) zo nu en dan in een kringloopwinkel te vinden is, dat is een simpele optelsom. ,,Gebruikte apparaten werken vaak nog heel goed.”

Waarom de kringloopwinkel?

,,Het is in de eerste plaats een goedkope manier om gebruikte artikelen te kopen, die vaak nog prima werken. Er worden veel spullen weggegooid, waar andere mensen nog wat aan hebben. Er zit ook een milieukant aan. Consuminderen, daar ben ik wel van.”

Die mening heeft u blijkbaar niet van een vreemde.

,,Het is wel heel toevallig. Ik kom nu net uit Friesland rijden en bedacht me: ik moet nog een takkenversnipperaar kopen. Wij hebben thuis in Tuitjenhorn een pruimenboom, een appelboom en klimrozen. Als ik de takken versnipper, kan ik wat er overblijft in de tuin gooien. Dat zijn twee vliegen in één klap.”

U had er natuurlijk ook gewoon voor naar een bouwmarkt kunnen rijden.

,,Dat is waar. Daar is de kans dat je een takkenversnipperaar tegenkomt ook wat groter. Je komt ze hier bij de kringloopwinkel natuurlijk niet al te vaak tegen. Ik dacht: ik probeer het gewoon. En nu heb ik er eentje voor 9 euro 95. Nieuw zou ik er zo tachtig euro aan kwijt zijn.”

Hoe vaak bent u in de kringloopwinkel te vinden?

,,Ik denk toch wel één keer in de maand. Soms ben ik bewust naar iets op zoek, soms ook niet. Ga ik gewoon effe kijken. Ik ben sporthalbeheerder in de gemeente Zaanstad. Vaak werk ik in het weekend, dus heb ik doordeweeks een dag vrij. Het is redelijk hapsnap: ik rij er toevallig langs, dus kan ik wel even een kijkje nemen. Dan maak ik een vast rondje, waarbij ik vaak naar gereedschap en kleding kijk. Soms loop ik met niets de deur uit. Da’s ook niet erg.”

Klinkt alsof u soms met een impulsaankoop de deur uitstapt.

,,Haha, daar zit wat in. Van tevoren verwacht ik vaak niet dat ik iets nuttigs tegenkom. Dan ga ik ervan uit dat ze het toch niet zullen hebben. Maar laatst ben ik bijvoorbeeld met een werkbroek de deur uit gegaan. Kostte me drie of vier euro.”

Wat voor mensen komt u hier zoal tegen?

,,Het zijn voornamelijk mensen van mijn leeftijd, rond de vijftig, zestig jaar. Soms ook ouders die naar uitzetspulletjes voor hun kind op zoek zijn. Mijn eigen kinderen zijn inmiddels ook uit huis. Dat is weer de andere kant van het verhaal: dan kom ik hier spullen brengen die bij ons op zolder lagen. Dat brengen doe ik ook geregeld. Een kwestie van keuzes maken: hoe gehecht ben ik nou eigenlijk aan sommige spullen?”

kringlopers_15_oktober.pdf

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.