Premium

Manipulatie van Stelling van Haarlems Dagblad over verhuurder Van Haga

Manipulatie van Stelling van Haarlems Dagblad over verhuurder Van Haga
Haarlem

Een poll op de site van Haarlems Dagblad wordt deze week sterk beïnvloed. Met de stelling „Het zou Van Haga sieren om huurder toch te laten wonen in hofje” zijn veruit de meeste mensen het oneens. Uit de data blijkt dat het vooral buitenlandse ip-adressen zijn die de score kleuren.

Een deskundige van de krant heeft de data bekeken. „Er is bijna 200 keer (van in totaal 406 keer) met een buitenlands ip-adres gestemd. Al die stemmers waren het unaniem ’oneens’ met de stelling. Wanneer alleen naar de Nederlandse ip-adressen wordt gekeken valt de uitkomst anders uit. „Dan is ongeveer 60 procent het met de stelling eens en veertig procent oneens. Als ik dan wat verder kijk zie ik dat ook flink door familie van het Kamerlid is gestemd. Ik vermoed dat een meer betrouwbare tussenstand van de poll is dat 75 procent de stelling ondersteunt en 25 procent niet.”

De meeste Nederlandse huishoudens hebben een vast ip-adres waarmee ze het internet opgaan. Op de site van de krant mag met een ip-adres drie keer worden gestemd. In de data die de site bijhoudt is precies te zien vanaf welk ip-adres stemmen zijn uitgebracht. Ook het land, dat aan het ip-adres is gekoppeld wordt bijgehouden. Zo was dinsdagmiddag rond 12 uur 140 keer vanuit India gestemd en 76 keer uit de Verenigde Staten.

Wybren van Haga zegt desgevraagd van niets te weten. Hij noemt het gebeuren ’vreemd’.

Het vraagt niet om toverkunsten om te doen of je vanuit het buitenland stemt. Er zijn diverse internet-oplossingen om je voor te doen als gebruiker vanuit het buitenland. De geraadpleegde deskundige is er wel zeker van dat actief geprobeerd wordt de stemming te beïnvloeden.

Clickfarm

Theoretisch kan dat met het inschakelen van een ’clickfarm’, dan wordt betaald om de stemming door computers te laten beïnvloeden. Hij denkt dat dat hier niet het geval is. „Dan zouden er duizenden stemmen zijn uitgebracht. Ik denk eerder dat een paar mensen achter hun computer zitten om de uitkomst in het voordeel van Van Haga te laten lijken.”

De krant heeft inmiddels besloten de stelling gewoon te laten staan. Mensen kunnen daar tot vrijdagmiddag op blijven reageren. Onder de stelling is wel als toelichting geplaatst dat het getoonde resultaat niet representatief is. In het eindresultaat, dat in de krant van zaterdag wordt gepubliceerd, zullen alleen Nederlandse stemmers worden meegenomen. Bekeken zal nog worden of de site moet worden aangepast. De poll beoogt geen waterdicht resultaat te geven maar wel om de publieke opinie te schetsen.

De poll vraagt lezers hoe ze erover denken dat het Kamerlid zijn huurder uit diens woning wil zetten. Donderdag komt het weer voor de rechter.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.