Boze boeren willen dat na Friesland ook andere provincies hun beleidsregels over stikstof weer intrekken

Demonstrerende boeren op het Malieveld in Den Haag.
© Foto ANP
Haarlem

Boze boeren protesteren maandag bij de verschillende provinciehuizen. Landbouworganisatie LTO Noord heeft haar leden hiertoe opgeroepen. De boeren zijn boos op de provinciale beleidsregels die bedoeld zijn om de stikstof problematiek tegen te gaan.

De LTO eist dat de provinciale beleidsregels over stikstof van tafel moeten of minimaal worden opgeschort. Ze lopen op verschillende punten vooruit op het rijksbeleid en hebben een grote impact op boerenbedrijven en -gezinnen, aldus de LTO.

LTO Noord zond hierover afgelopen vrijdag al een brandbrief aan alle colleges van Gedeputeerde en Provinciale Staten. De LTO vindt onder meer dat er getornd wordt aan bestaande rechten van boeren en dat andere sectoren (infrastructuur, spoorwegen, vaarwegen, luchtvaart en woningbouw) ten onrechte buiten schot blijven.

Om dat standpunt kracht bij te zetten organiseert LTO Noord voor haar 14.000 aangesloten leden de actie bij de provinciehuizen.

Vrijdag lieten boeren in Friesland en Brabant al van zich horen. Met in Friesland als resultaat dat de beleidsmaatregelen van tafel gingen. ,,Dit zou een wake up call moeten zijn voor alle provincies”, zegt LTO Noord voorzitter Dirk Bruins.

Volgens hem werken de boeren al jaren mee in talloze projecten en passen zich aan om te komen tot een toekomstbestendige land- en tuinbouw. ,,Al die inzet zien we nergens terug in de impasse waarin we nu zijn beland. Land- en tuinbouw lijkt ineens het probleem, daarmee wordt volledig voorbij gegaan aan de belangrijke bijdrage en oplossingen die de Nederlandse landbouw levert aan tal van maatschappelijke- en voedselvraagstukken We zijn het zat dat de overheid niet naar ons luistert en dat de provincie vervolgens ook nog eens zijn eigen interpretatie van de beleidsregels geeft is voor ons de druppel. Wij willen blijven ondernemen nu en in de toekomst!”

In Noord-Holland zullen er bij een gezamenlijke actie van LTO en de actiegroep Farmers Defence Force naar schatting 150 tot 200 trekkers meedoen. De eisen zullen worden overhandigd aan gedeputeerde Esther Rommel. Een zegsman van de LTO kon nog niet zeggen hoeveel trekkers er in Zuid-Holland zullen worden ingezet. ,,Maar ook daar zal worden gedemonstreerd.’’

Farmers Defence Force maakte al eerder bekend dat de boeren aankomende woensdag het Binnenhof in Den Haag willen bezetten. Ook willen de boeren demonstreren bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Aan deze actie doen waarschijnlijk weer duizenden boeren mee. De verwachting is dat de actie voor grote problemen zal zorgen tijdens de ochtendspits.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.