Commentaar: Zorgsector neem je professionele verantwoordelijkheid, haal een #prikkie

1/2

Als ziekenhuizen campagne voeren om hun eigen werknemers nut en noodzaak van de griepprik bij te brengen en daarvoor de tenenkrommende actieslogan ’Haal je #prikkie’ voeren, is het heel duidelijk: iets gaat stevig verkeerd in zorgland.

Het is schrikbarend dat driekwart van het Nederlandse ziekenhuispersoneel weigert de jaarlijkse griepprik te halen of in elk geval te laks is om de vaccinspuit in de arm te laten zetten. Schrikbarend omdat griep een erkende sluipmoordenaar is onder de toch al kwetsbare gasten van een ziekenhuis.

Wat feiten op een rijtje. Internationaal onderzoek toont aan dat een goede vaccinatiedekking onder ziekenhuismedewerkers het risico op griep bij vatbare patiënten met liefst 30 tot 50 procent verlaagt. Terwijl onderzoek in eigen land bewees dat griep onder verplegend personeel aanzienlijk meer voorkomt dan onder de rest van de bevolking. Tijdens de heftige griepepidemie twee jaar geleden regende het dan ook opnamestops vanwege zieke werknemers.

Voor staatssecretaris Paul Blokhuis allemaal redenen om te onderzoeken of verplichte griepvaccinatie voor zorgverleners een haalbare kaart is. Iets wat in sommige staten in Amerika ingevoerd is, terwijl de (vrijwillige) vaccinatiegraad daar dubbel zo hoog is als in Nederland. Dat een wet nodig is om te regelen wat de zorgsector uit eigen motivatie zou moeten doen, stemt droevig. Maar is nog lang niet zo stuitend als het feit dat zo veel zorgprofessionals bewust enorme risico’s nemen voor hun patiënten.

Zorgsector neem je (morele) verantwoordelijkheid. Kunnen wetsvoorstel en die vreselijke slogan allebei de container in.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.