Premium

’Spaanse Stonehenge duikt op’

’Spaanse Stonehenge duikt op’
In de boven water gekomen Dolmen de Guadaperal werden mogelijk religieuze bijeenkomsten gehouden.

Door de extreme hitte in Spanje is op de bodem van een uitgedroogd meer het oude stenen monument Dolmen de Guadalperal te voorschijn gekomen, ook wel het ’Spaanse Stonehenge’ genoemd.

Het cirkelvormige monument bevindt zich op de bodem van het Valdecañas stuwmeer in de Taag. Het bouwwerk, circa 140 rechtopstaande stenen oftewel megalieten, is meer dan 3000 jaar oud.

Archeologen vermoeden dat de stenen oorspronkelijk een afgesloten ruimte met een dak vormden. Waarvoor het ’gebouw’ destijds werd gebruikt, is een mysterie. Mogelijk diende het als een graftombe of een zonnetempel. Ook zou het een handelscentrum geweest kunnen zijn omdat het op die plek vrij eenvoudig is om de rivier over te steken. Opmerkelijk is de twee meter hoge megaliet waarop een slang is gegraveerd.

Het ’Spaanse Stonehenge’ werd in 1926 ontdekt tijdens opgravingen. Toen in 1963 de Valdecañas-dam in de rivier de Taag werd gebouwd, kwam het onder water te liggen. Wat er met de overblijfselen gaat gebeuren is nog onduidelijk. De lokale bevolking heeft voorgesteld om de stenen te verplaatsen. Hierdoor zou niet alleen het historische bouwsel, waarvan de stenen al behoorlijk slijten, behouden blijven maar zou ook het toerisme in de verlaten streek toenemen.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.