Woedende milieuclubs opnieuw naar rechter vanwege ’voorbarige’ werkzaamheden Circuit Zandvoort

Graafwerk in volle gang op het circuitterrein.© United Photos/Rob van Wieringen

Henk Runhaar
Zandvoort

Rust bij de Kust, Duinbehoud en Natuur en Milieufederatie Noord-Holland stappen opnieuw naar de rechter om de werkzaamheden op Circuit Zandvoort stil te laten leggen.

Het circuit is met goedkeuring van de provincie Noord-Holland al een dag of wat bezig met graafwerkzaamheden ter voorbereiding op de aanpassingen die nodig zijn voor de komst van de Formule 1 begin mei. De provincie vindt dat goed, omdat het de bedoeling is de benodigde vergunning op korte termijn te verstrekken.

Onherroepelijke schade

De milieuclubs stellen dat nu al ’onherroepelijke schade’ wordt aangericht. Volgens hen telt elke minuut. Om die reden vroegen ze donderdag de officier van justitie in te grijpen, zegt directeur Sijas Akkerman van de Natuur en Milieufederatie.

Lees ook: Circuit Zandvoort schoner mét Formule 1

,,Natuurlijk. Als je iemand gif in de natuur ziet dumpen, is dat ook een zaak voor politie en justitie. Hier worden afspraken geschonden die zijn gemaakt na bemiddeling van de rechter. Ons was door de provincie toegezegd dat er niet zou worden gewerkt voor de vereiste vergunning volgens de Wet natuurbescherming zou zijn afgegeven.’’

Bij het Openbaar Ministerie vingen de milieuorganisaties bot. Akkerman: ,,Het is de bevoegdheid van de provincie of de gemeente, kregen we te horen.’’

Haastwerk

De organisaties hameren erop dat de vergunning nog niet definitief is. ,,Hier lijkt sprake van haastwerk alleen om aan de belangen van het circuit tegemoet te komen. Het lijkt er opnieuw op dat het doorlopen van de normale juridische procedures niet geldt voor het circuit.’’

Begin deze week lieten deze milieuorganisaties nog weten dat ze graag met de circuitdirectie willen onderhandelen over structurele vermindering van de overlast. Daarmee werd uit een heel ander vaatje getapt dan enkele weken geleden.

Toen dreigden ze met een kort geding om de werkzaamheden stil te laten leggen. Op dat moment werd er nog niet gewerkt op het circuit. Toen dat duidelijk werd, trokken de milieuorganisaties de zaak in. Nu is het dus alsnog menens.

Hagedissen

Natuurbelang Amsterdamse Waterleidingduinen sleept de provincie Noord-Holland dinsdag voor de rechter vanwege het geklus in de circuitduinen. Deze stichting stelt dat beschermde rugstreeppadden en zandhagedissen het loodje leggen door de werkzaamheden en is sowieso tegen de komst van de Formule 1.

De andere milieuclubs stellen dat een eerste succes binnen is. Volgens hen blijkt uit de eind september ingediende vergunningaanvraag dat de aan te leggen tweede ontsluitingsweg naar het circuit naar het zuiden is verschoven. ,,De weg loopt nu op de rand van camping De Duinrand en niet in Natura 2000-gebied.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.