Premium

’Drugs dealen speelt op alle Velsense scholen’. Burgemeester Dales spreekt duidelijke taal op Vellesan College

’Drugs dealen speelt op alle Velsense scholen’. Burgemeester Dales spreekt duidelijke taal op Vellesan College
Burgemeester Dales doceert op het Vellesan College over de gevaren van drugs.
© United Photos/Paul Vreeker
Velsen-Zuid

Het is nog niet zo lang geleden dat leerlingen van het Vellesan College na schooltijd vlakbij de school door drugsdealers benaderd werden. De school zat er mee in de maag, benaderde de gemeente, waarna de burgemeester het gebied rond de school de status van drugsvrije zone gaf.

Nu worden er geen drugs meer gedeald, maar in het kader van de ’Week van de Veiligheid’ gaf de Velsense burgervader woensdag de leerlingen van de derde klas een college om van de drugs af te blijven. En om niet in de klauwen van criminelen terecht te komen.

Dales vertelt dat het dealen van drugs ’op alle scholen in Velsen speelt’ en dat hij er mede daarom ’bovenop zit’.

Hij spreekt tijdens zijn les klare taal: ,,Er loeren niet alleen de gevaren van het gebruik, maar ook dat je er mogelijk zelf actief bij betrokken raakt, als drugskoerier bijvoorbeeld.”

Hij komt met een voorbeeld uit de praktijk: ,,Stel je bent koerier en je moet binnen twee dagen 500 euro terug betalen. En dat lukt niet. Dan zit je in de fuik. Dan kun je gemanipuleerd en gechanteerd worden.”

Koerier

Dan volgt een verhaal uit de praktijk. Over een vader die hem belde en vertelde dat zijn zoon koerier was. En dat het hem niet lukte om zijn kind uit de drugsscene te trekken. ,,Die man was wanhopig. Hij vertelde wanneer en hoe laat zijn zoon drugs zou aanpakken en vroeg mij om hem te laten oppakken door de politie en hem een nachtje in de cel te laten zitten. Dat hij het op die manier zou afleren.”

Even later is er een quiz over verslaving en drugsgebruik waar de kinderen via hun mobiele telefoon aan mee kunnen doen. ’Hoeveel kinderen belanden jaarlijks in het ziekenhuis door comazuipen?, luidt een van de vragen. Dat blijken er maar 700 te zijn. Of: ’Hoe lang heeft cannabis effect op je geheugen en concentratie?’

Dat zijn maar liefst 48 uren.

Ook is er nog gelegenheid tot het stellen van vragen. Een meisje wil weten of de burgemeester zelf weleens heeft geblowd. Die schudt het hoofd: ,,Nee, nooit gedaan.”

,,We doen dit op verzoek van de gemeente”, zegt conrector John van der Hulst. ,,We vinden het als school in het kader van de preventie een goed initiatief. De kinderen krijgen op deze manier een goed kijkje in de wereld van drugs en wat er allemaal achter zit.”

Na afloop vindt de dertienjarige Finn dat het leerzaam was wat hij allemaal te horen heeft gekregen: ,,Ik weet nu beter wat drugs en drank allemaal met je doen. Ze hebben goed verteld dat het heel stom is om dat spul te gebruiken.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.