Premium

Haarlemmermeer wil zoveel mogelijk inwoners uit de bijstand krijgen

Haarlemmermeer wil zoveel mogelijk inwoners uit de bijstand krijgen
© Foto ANP
Hoofddorp

„We doen alles om ze aan werk te helpen”, zegt HAP-wethouder Ap Reinders van Haarlemmermeer over de 1950 inwoners die zijn aangewezen op een bijstandsuitkering.

Van hen krijgen er tweehonderd een aanvulling vanuit de bijstand op hun geringe inkomsten uit werk.

De succesvolle proef die de gemeente Haarlemmermeer in Nieuw-Vennep heeft gedaan, wordt niet in andere wijken herhaald. In Nieuw-Vennep werden alle bijstandsgerechtigden uitgenodigd voor een gesprek om te kijken wat de gemeente voor ze kan doen. De betrokkenen stelden dat erg op prijs.

„We gaan niet meer inwoners uit een hele wijk uitnodigen”, zegt Reinders. „Het is te arbeidsintensief. In Nieuw-Vennep hebben we geleerd dat een uitkering vaak niet op zichzelf staat. Schulden en zorgtaken spelen ook een rol. Die wetenschap zijn we gaan gebruiken in de dagelijkse contacten met alle bijstandsgerechtigden in Haarlemmermeer.”

Een van de mogelijkheden die Haarlemmermeer inzet voor de ondersteuning van minima is een collectieve ziekenfondsverzekering. Daarvan maken 3413 inwoners van 18 jaar en ouder gebruik, wat er op duidt dat er meer lage inkomens zijn dan alleen uitkeringsgerechtigden. Populair is de uitgebreide polis waarmee ook het eigen risico van 385 euro per jaar is meeverzekerd.

Op grond van landelijke ervaringscijfers constateert de gemeente een vrijwel maximale deelname aan de collectieve polis. Honderd procent is niet haalbaar. Zo mag twintig procent niet meedoen omdat ze betalingsachterstand hebben bij de betaling van de premie van hun zorgverzekering. Zij krijgen alleen het basispakket.

De gemeente betaalt voor de meest gebruikte verzekering 489 euro per jaar per persoon. Alles bij elkaar komt het op 1,58 miljoen. Het wordt gezien als een investering omdat ermee wordt voorkomen dat deze inwoners later een beroep doen op zware en daarmee kostbare zorg.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.