Premium

Goudvoorraad is tijdens vervoer naar Haarlem nauwelijks te stelen

Goudvoorraad is tijdens vervoer naar Haarlem nauwelijks te stelen
Een gedeelte van de goudvoorraad in de kluizen van de Nederlandse Bank.
© foto ANP/robert vos
Haarlem

Het moet binnenkort een mega-operatie worden, waarbij geen maatregel wordt geschuwd om het transport van de goudvoorraad van De Nederlandse Bank veilig van Amsterdam naar Haarlem te vervoeren. Criminelen met goudkoorts moeten van heel goeden huize komen om hun slag te slaan als de uiterst waardevolle voorraad tijdelijk elders wordt opgeslagen.

In Brazilië gebeurde het eind juli dit jaar, als in een filmscript. Overvallers sloegen hun slag op vliegveld Guerulhos van São Paulo, door zich een weg naar de enorme goudvoorraad van liefst 720 kilo te bluffen.

Lees ook: Goud van Nederlandsche Bank tijdelijk naar Haarlem

De misdadigers hadden zich verkleed als federale agenten en gebruikten twee nagemaakte politievoertuigen om met de gigantische hoeveelheid goud ter waarde van 26 miljoen euro weg te komen.

Is zo’n spectaculair scenario mogelijk als De Nederlandsche Bank voor ruim zes miljard euro aan goudbaren en een onbekend bedrag aan bankbiljetten tijdelijk naar Haarlem verhuist, naar het voormalige pand van bankbiljettendrukker Joh. Enschedé, zo’n 25 à 30 kilometer verderop?

Beveiligingsexpert Michiel de Weger kan het zich niet voorstellen. „De vraag is al hoe je dat wil gaan doen. Natuurlijk vanwege de ruime beveiliging die er zal zijn, maar ook omdat je de wagens bijzonder moeilijk inkomt. De cabines krijg je niet zomaar open, en zo wel: wil je dan met zo’n wagen door Nederland scheuren?”

Overladen in een eigen auto is ook een ’mission impossible’, stelt hij. „Dan zou je met die goudstaven moeten slepen. Die zijn veel zwaarder dan wanneer je pakken bankbiljetten meeneemt. En stel dat je daarin zou slagen, wat ga je er dan mee doen? Je zou ze alleen kwijt kunnen in het zwarte circuit. Of je smelt ze om, maar dat is ook nog een hele klus.”

Het grootste risico zit bij het inladen en uitladen. „Maar dat zal hier ongetwijfeld binnen gebeuren, dus dan is er al nauwelijks bij te komen. Overvallers die hun kans willen wagen, kunnen de locatie in Amsterdam in de gaten houden om te zien welke wagens er wegrijden. Maar ze hoeven zich ongetwijfeld geen illusies te maken. Want heeft de vrachtwagen die wegrijdt de buit bij zich?”

Nee, antwoordt hij. „Er kan gebruik gemaakt worden van allerlei trucs om criminelen op een dwaalspoor te zetten. Door middel van zogeheten ’decoys’ bijvoorbeeld, afleidingsmanoeuvres. Als het zou lukken, zou de buit enorm zijn, maar ik geef ze weinig kans.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.