Premium

Commentaar: Remkes juiste man om einde te maken aan (Haags) stadhuis op stelten

Commentaar: Remkes juiste man om einde te maken aan (Haags) stadhuis op stelten

De waarschijnlijke benoeming van Johan Remkes als waarnemend burgemeester van Den Haag onderstreept de ernst en omvang van de bestuurlijke crisis in de Residentie. De nuchtere Groninger is als voormalig minister van binnenlandse zaken en commissaris van de Koning in Noord-Holland als geen ander in staat de chaos aan te pakken. Hij is de juiste man op de juiste plaats.

De problemen in het Haagse gemeentebestuur zijn ongekend. Binnen een week zag de ’mooie stad achter de duinen’ om uiteenlopende redenen twee wethouders en haar burgemeester vertrekken. Ook spatte de coalitie uit elkaar, waardoor het college niet alleen drie leden verloor, maar ook zijn meerderheid in de gemeenteraad. Den Haag is min of meer onbestuurbaar.

Het vertrek van burgemeester Krikke kwam niet als een verrassing. Een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de nieuwjaarsvuren in Scheveningen werd haar fataal. Ze wachtte het debat in de gemeenteraad niet af, maar hield zondag de eer aan zichzelf. Een terecht besluit, nadat ze een paar dagen eerder twee van corruptie verdachte wethouders onder druk zette om (tijdelijk) af te treden.

Hoewel erg triest, is het gedwongen vertrek van een bestuurder geen unicum. Dat maar liefst twee wethouders van een lokale partij zich zouden hebben laten omkopen, is dat wel. Justitie moet over deze corruptiezaak snel met harde bewijzen komen. Alleen dan kan oude rot Remkes een einde maken aan een stadhuis op stelten.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.