Herman’s vlonder is klaar voor vervoer, het einde van een mooi seizoen op het strand van IJmuiden

Marijke en Herman hebben een mooi strandseizoen gehad.
© foto kees de boer
IJmuiden

Herman van der Roest loopt de smalle gang tussen zijn strandhuisje en die van zijn buren in. Nog even goed kijken of de beugel die hij net aan de zijkant van zijn vlonder heeft gemonteerd, goed vastzit. Dat blijkt het geval. Hij en zijn vrouw Marijke maken zich op om naar huis te gaan. De klus is geklaard.

Oktober is klusmaand op de opslagplaats voor strandhuisjes aan de IJmuiderslag. De nieuwe beugel is nodig om de vlonder aan de voorkant dichter bij het huisje te houden. ,,Dat ding hing onder een hoek te ver naar voren en daar is de vervoerder niet blij mee. Nu staat de vlonder strakker tegen het huisje aan.”

Al vanaf 1982 hebben de twee een huisje op het strand. Dit is al de derde versie. Hun eerste huisje werd bij een grote brand in 2004 verwoest. Die ramp staat nog in het geheugen van het echtpaar gegrift: ,,Doodzonde was het”, zegt Herman. ,,Het huisje hebben we vergoed gekregen. Maar de herinneringen, de foto’s die er hingen, waren we allemaal kwijt.”

Herman en Marijke zijn allebei 72. ,,Nog een jaar of drie”, zegt Herman. ,,Dan zijn we allebei 75 en is het mooi geweest. Ik merk nu al dat het elk jaar fysiek steeds zwaarder wordt, helemaal aan het begin van het seizoen. Dan ben je de hele dag bezig. Afvoer ingraven, de waterleiding opzoeken, de palen erin zetten. Dat ging tien jaar geleden een stuk makkelijker.”

Marijke lacht: ,,Het houdt je wel jong.”

Ze kijken met een goed gevoel terug op het afgelopen seizoen. ,,We gingen steeds voor een lang weekend: donderdag heen en maandag weer terug. Dat werkt goed, even de blik een paar dagen weer op wat anders zetten.”

Marijke: ,,Veel mooi weer gehad ook, één keer een storm. En het is altijd gezellig, er staat nog meer familie van ons in de buurt.”

Ze kijken nu al uit naar het voorjaar. ,,Volgend jaar bestaat onze strandvereniging De Zeemeeuwen 70 jaar. Dan gaan er allemaal activiteiten gehouden worden. Leuk, hebben we het hele jaar feest.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.