Energiecoaches geven Velsenaren hulp bij radiatorfolie en isolatie: allemaal voor het verduurzamen van hun woning

Martijn Mewe, voorzitter Energiek Velsen, is druk bezig met verduurzamen van zijn huis. Zo heeft hij onder meer zonnepanelen en isolatorfolie.
© foto United Photos/Toussaint Kluiters
Velsen

Twintig energiecoaches staan vanaf vandaag klaar om inwoners van Velsen te helpen bij het verduurzamen van hun woning. De Dag van de Duurzaamheid is voor hen het startsein om voor de lokale energiecoöperatie Energiek Velsen op pad te gaan.

Voor lang niet alle huurders en huizenbezitters is het gesneden koek om milieumaatregelen in hun woning te nemen. Want waar begin je? Wat is er mogelijk? Waar kun je terecht en wat zijn de kosten? Bij die vragen kunnen de energiecoaches Velsenaren op weg helpen. ,,Door goed te luisteren naar de wensen kunnen we bewoners handvatten geven. Dat gaat van simpel radiatorfolie tot vloer- en dakisolatie. En waar zitten bijvoorbeeld de energielekken in het huis, wat is het meest urgent om aan te pakken en wat verdien je het snelst terug?’’, maakt de kersverse coach John van Opijnen uit IJmuiden duidelijk.

In de afgelopen maanden hebben de energiecoaches op initiatief van Energiek Velsen een cursus gevolgd. De animo was dusdanig groot dat de energiecoöperatie overweegt volgend voorjaar een nieuwe cursus aan te bieden.

De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten die worden gegeven door leden van de landelijke energiecoöperatie Hoom. ,,In de eerste twee ontmoetingen hebben we technische kennis opgedaan over materialen en installaties voor bijvoorbeeld zonnepanelen, ventilatiesystemen en warmtepompen’’, vertelt Energiek Velsen-voorzitter Martijn Mewe die de cursus al eerder heeft gevolgd. ,,De derde bijeenkomst was een praktijkavond bij een van de deelnemers thuis. Liepen we met de trainer door het huis om te bekijken welke maatregelen je kunt nemen. De laatste les ging over communicatie; hoe ga je het gesprek met een bewoner aan.’’

De coaches worden in hun gesprek met bewoners geholpen door Hoom. Via een zogeheten dossier op een website kunnen zij allerlei informatie invoeren over het huis, zoals bouwjaar en status van het onderhoud. ,,Daar rolt een stappenplan uit met een globale indicatie wanneer je iets kunt doen en wat het oplevert’’, aldus Mewe.

Via de website van Energiek Velsen kunnen bewoners zich aanmelden voor een gesprek met een energiecoach. Omdat het vandaag Dag van de Duurzaamheid is, zijn de energiecoaches van 16.00 tot 19.00 uur in de bouwmarkten Multimate in IJmuiden en Praxis en Gamma in Velserbroek aanwezig.

In de kramen die de gemeente Velsen heeft ingericht, geven zij informatie en delen zij hun kersverse flyers uit.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.