Er viel veel regen, maar het was niet extreem. Alleen in Heemskerk is het spannend met de parkeergarage

De Wijkermeerweg had het ook zwaar te verduren in Beverwijk.
© Foto Ronald Goedheer
De windhoos vanuit het KNRM-kantoor in IJmuiden.
© Foto Ton Haasnoot
1/2
IJmond

Ondergelopen kelders, straten die op rivieren lijken. Het is woensdag bar en boos in de IJmond. Hoewel er erg veel regen valt, is er geen sprake van echte calamiteiten, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Kennemerland.

,,We hebben niet hoeven op te schalen’’, aldus de woordvoerder. ,,Er waren wel wat kleinere incidentjes.’’ Er viel in korte tijd ook een enorme hoeveelheid regen, weet weerman Chiel Pel in Heemskerk. ,,We zitten nu al op 43 millimeter. Terwijl er normaal in heel oktober 70 millimeter valt. Toch is het nog niet extreem.’’

Billen knijpen is het wel bij de parkeergarage aan de Mozartstraat die vijf jaar geleden helemaal onderliep waardoor twaalf auto’s verzopen. Bewoner Piet Verschuren: ,,We hebben een eigen alarminstallatie laten installeren die aanslaat als de situatie kritiek wordt. De lampjes branden al een paar uur’’, zegt hij woensdagmiddag om kwart over drie. ,,Nog een paar centimeter en de boel loopt weer onder. Zo erg hebben we het sinds die overstroming in 2014 niet meegemaakt.’’

Auto’s weg

De schade zal nu beperkt blijven. ,,Op een na zijn alle auto’s al uit de garage gehaald om te voorkomen dat ze weer onderlopen. Een auto staat er nog maar de eigenaar is onderweg.’’ Alle instanties zijn op de hoogte gebracht. Verschuren: ,,Er is in die vijf jaar niks gebeurd om dit structureel op te lossen.’’ Probleem is dat bij extreme regenval de Neksloot overstroomt waardoor het water het laagste punt opzoekt, de garage.

Ook in Velsen veel overlast door de regen. Maar ook mooie plaatjes. Zoals de foto die Ton Haasnoot instuurde van een windhoos boven de veerboot naar Engeland rond half tien ’s morgens.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.