Premium

Haarlemmermeer maakt zich geen enkele zorgen over claim Televerde

Hoofddorp

Haarlemmermeer maakt zich allerminst zorgen over de schadeclaim van 406 miljoen euro die ontwikkelaar Televerde heeft ingediend.

Er wordt geen euro opzij gezet om uit te betalen. „Er is geen voorziening nodig”, wordt in de gemeentebegroting 2020 gesteld.

Televerde stelt dat Haarlemmermeer in de jaren tachtig in ruil voor de verkoop van een stuk grond op Schiphol-Oost beloofde een bedrijventerrein in Badhoevedorp mogelijk te maken, maar dat nooit heeft gedaan.

De gemeente is door de rechtbank Amsterdam veroordeeld voor het niets doen, maar is daar tegen in beroep gegaan. Tegelijkertijd loopt een zogenaamde ’schadestaat procedure’ die Televerde de mogelijkheid biedt een schadeclaim in te dienen. Dat heeft Televerde ook gedaan.

Een onafhankelijk bureau, dat ook voor de gemeente werkt, heeft de schade van de ontwikkelaar berekend op 406 miljoen. Daarbij is de gebruikelijke werkwijze van de ontwikkelaar aangehouden: bedrijfspanden bouwen en een groot deel daarvan verhuren. De rest exploiteert de ontwikkelaar zelf.

De gemeente heeft onderzoek laten doen door gespecialiseerde bureaus om de risico’s van de schadeclaim in te schatten. „De gemeente heeft vertrouwen in een gunstige afwikkeling van de lopende procedures voor de gemeente Haarlemmermeer”, stellen B en W. De conclusie is dat er niets hoeft te worden gedaan.

Dat is steeds de koers geweest die Haarlemmermeer heeft gevaren. De gemeente kent Televerde langer dan vandaag. Mede-eigenaar is ontwikkelaar Chipshol met wie de gemeente al tientallen jaren processen voert. Veel daarvan werden overigens door de ontwikkelaar gewonnen, al duurden ze soms vele jaren inclusief beroepsprocedures.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.