Premium

Aldi Hillegom mag niet naar Weerlaan

Aldi Hillegom mag niet naar Weerlaan
De Aldi zit nu nog aan de Houttuin in Hillegom, maar wil naar een groter onderkomen.
© Foto Haaarlems Dagblad
Hillegom

De Aldi in Hillegom mag niet verhuizen naar het pand van Van Roon Living aan de Weerlaan 1. De supermarkt had zijn oog laten vallen op een gedeelte van dit gebouw, maar krijgt van B en W geen vergunning. Detailhandel hoort in het centrum, vindt het college.

Aldi is gevestigd aan de Houttuin, tegenover het gemeentehuis, maar is al langer op zoek naar vervangende ruimte. De supermarkt wil een grotere winkel en bovendien is de parkeersituatie rond het huidige onderkomen niet ideaal. Eerder waren er plannen om te verhuizen naar het Henri Dunantplein - naast de Albert Heijn - maar die gaan niet door.

Een deel van het pand van interieurgroothandel Van Roon Living op de hoek van de Weerlaan en de Weeresteinstraat leek de supermarkt een goed alternatief, maar de gemeente steekt daar een stokje voor. Voor de vestiging van de levensmiddelenzaak op deze plek zou een wijziging van het bestemmingsplan nodig zijn - van bedrijventerrein naar detailhandel - en daar werkt het college van burgemeester en wethouders niet aan mee.

Raadslid Ria Heemskerk (Bloeiend Hillegom) ondervroeg in een commissievergadering wethouder Karin Hoekstra over de zaak. Heemskerk zei de opstelling van het college van B en W in deze kwestie te betreuren. ,,Het Hillegoms beleid bij initiatieven als deze is toch dat we een ’ja mits-houding’ aannemen. Hoe valt deze weigering daarmee te rijmen? Bloeiend Hillegom vindt het jammer dat Aldi niet de mogelijkheid wordt geboden. Nu vertrekken ze uit Hillegom en dan is onze enige low budget-supermarkt weg’’, aldus Heemskerk.

Wethouder Hoekstra legde uit dat de zaak wat haar betreft zo klaar als een klontje is. Volgens de in Hillegom geldende detailhandelsvisie, die door de gemeenteraad is aangenomen, horen winkels in de Hoofdstraat thuis. ,,We willen leegstand in het centrum voorkomen. Ik pleit ervoor dat de Aldi een alternatieve locatie in de Hoofdstraat zoekt. Dat is ook goed voor de andere winkels’’, aldus Hoekstra.

Een woordvoerder van het Aldi-hoofdkantoor in Culemborg meldt desgevraagd dat de supermarkt geen concrete plannen heeft om Hillegom te verlaten. ,,Maar als er een locatie beschikbaar komt die voldoet aan onze wensen, zoals een goede bereikbaarheid en voldoende parkeergelegenheid voor de klanten, zal Aldi deze altijd serieus overwegen.’’

Overigens heeft Van Roon evenmin plannen om Hillegom te verlaten. ,,Door onze veranderde bedrijfsvoering kunnen we met een minder groot pand toe. We gaan goed op 9000 vierkante meter, maar dan kan ook op de helft. Vandaar dat we een huurder zoeken voor een deel van het gebouw’’, zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.