Premium

Paul van Kimmenaede de aanstekelijke optimist van Onze Gezellen

Paul van Kimmenaede de aanstekelijke optimist van Onze Gezellen
Paul van Kimmenaede.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Je moest de afgelopen dagen van goeden huize komen wilde je op het complex van Onze Gezellen de lach van het gezicht van Paul van Kimmenaede laten verdwijnen. De honk- en softbalvoorzitter van de familievereniging uit Haarlem-Noord is een ras-optimist. Een karaktereigenschap die hem goed van pas kwam tijdens de Season Finals op de thuisbasis van zijn club.

In de vele gesprekken die de voorzitter in de voorbereiding voerde met potentiële sponsors, nam hij zijn enthousiasme mee. Met als gevolg dat de organisatie Onze Gezellen geen dubbeltje zou kosten. Ook niet als er op de twee dagen niet één kop koffie zou worden verkocht. Een knap staaltje lobbyen van de in Spaarndam geboren Velserbroeker.

Want wie denkt dat de honk-en softbalbond het evenement steunt met een mooie zak geld heeft het mis. Alle kosten komen voor rekening van de organiserende vereniging. Dus als je de scheidsrechters een overnachting aanbiedt in het aanpalende Bastion hotel, dan moet je daar een geldschieter voor vinden. Ook dat lukte Van Kimmenaede.

In alle drukte was hij vergeten te onderhandelen over het weer. Dus kwam het de voorbije week met bakken uit de hemel. Op de vrijdag voor de openingswedstrijd moest keihard worden gewerkt om het veld speelklaar te krijgen. Een dozijn vrijwilligers (én de voorzitter) van Onze Gezellen meldde zich vrijdagochtend vroeg in de kantine. Ze zagen de glimmende bagger buiten en dachten ’waar zijn we aan begonnen.’

Maar na een kop koffie werd het vocht te lijf te gaan. Met hulp van personeel van SRO werd de klus geklaard en kon er zaterdag worden gespeeld. Met een professionele speaker in de radiokamer, live wedstrijdbeelden van Softbaldino op een enorme LED-wand (zowel een investering als een inkomstenbron vanwege de reclameboodschappen die er op worden geprojecteerd), een snackkar, horecatenten en een gezellige drukte langs het veld, konden de eerste twee wedstrijden tussen Roef en Olympia Haarlem worden gespeeld.

Dat de beslissende wedstrijd op zondag verregende, was voor Onze Gezellen vanzelfsprekend een enorme domper. Het evenement zou de club weliswaar geen geld kosten, maar extra inkomsten zijn natuurlijk nooit weg. Op maandagavond werd de titelstrijd hervat. Op een soberder complex dan twee dagen eerder. Maar met kunstlicht en redelijk wat publiek. En dus met sfeer.

De regen kwam, maar was niet hevig genoeg voor een onderbreking. Tot grote opluchting van Paul van Kimmenaede. Hadden ze het toch nog geflikt. In het slot van de verlenging, zo’n beetje op het moment dat de voorzitter voorzichtig dacht aan een dik verdiend glas bier, viel het licht uit. „Zoiets gelóóf je toch niet?, sprak hij de volgende dag. „Zak je toch nog effe door de grond. Gelukkig vatte het publiek en de twee teams het uitermate luchtig op en kon de wedstrijd na een half uurtje worden hervat.” Een paar tellen later had Roef gewonnen. En had Onze Gezellen de loodzware en zeiknatte klus geklaard.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen