Premium

Commentaar: VVD maakt van Van Haga in een klap het machtigste Kamerlid

Commentaar: VVD maakt van Van Haga in een klap het machtigste Kamerlid

Hoewel het Haarlemse Kamerlid Wybren van Haga telkenmale de VVD zijn liefde verkondigde, bleek die liefde niet bepaald wederzijds. Reden waarom ze de liberaal na weer een incident, waarbij zijn integriteit ter discussie stond, uit de Kamerfractie kieperden. Nu Van Haga zijn zetel weigert af te geven, zit de coalitie met de gebakken peren. En daarbij mag best eens boos naar de VVD gekeken worden.

De kans dat Van Haga zijn zetel zou willen behouden, was namelijk vrij groot. Als je uit een club gezet wordt en je bent het niet helemaal eens met de reden, dan ontstaat er een nieuwe dynamiek. Wraakgevoelens en een houding van ’ik laat mij niet opzij zetten’, gaan dan een rol spelen. In ieder geval wel bij een standvastig ondernemer en oud-militair als Van Haga.

Hoewel je alles kan vinden van de werkwijze van de Haarlemse politicus is het besluit van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff hoogst ongelukkig. De VVD leek vooral van de persoon Van Haga af te willen. De druppel die de emmer deed overlopen, was op z’n minst discutabel. Door het wegsturen van de politicus/ondernemer is de zo gekoesterde meerderheid in de Kamer verdwenen. Het ’wheelen en dealen’, waartoe de coalitie nu al in de Eerste Kamer veroordeeld is, moet nu ook in de Tweede Kamer ingevoerd worden.

De VVD heeft in korte tijd Van Haga het machtigste Kamerlid van Nederland gemaakt. Hij heeft zijn eerste wens (een belastingmaatregel die vooral voor ondernemers gunstig uitpakt) al kenbaar gemaakt. Meer wensen zullen volgen. De VVD zet een intern probleem om in een zorg voor de coalitie. En dat is niet voor het eerst.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.