Premium

Overal verdwijnt zand in zee, in IJmuiden groeit de kust juist aan: hoe kan dat?

Overal verdwijnt zand in zee, in IJmuiden groeit de kust juist aan: hoe kan dat?
Het uitgestrekte strand van IJmuiden.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
IJmuiden aan Zee

In IJmuiden aan Zee komt er meer zand bij dan dat er verdwijnt. Hoe komt dat? En wat heeft dat voor gevolgen voor de toekomst van het kustgebied? Het zijn vragen die bij een nieuw burgerwetenschaponderzoek van initiatiefnemers Brak en het Pieter Vemeulen Museum in Driehuis onderzocht worden.

IJmuiden aan Zee is een van de weinige plekken in Nederland waar kust, duinen en strand groeien. De gevolgen voor duinen en vegetatie van deze natuurlijke aangroei zijn nog onbekend.

Die informatie kan in de toekomst, door klimaatverandering, zomaar van waarde kunnen zijn. Daarom wordt op woensdag 16 oktober een eerste workshop in samenwerking met Ecoshape gehouden.

De initiatiefnemers willen samen met inwoners, recreanten en organisaties de kustontwikkeling van IJmuiden onderzoeken. Zij zien bewoners en bezoekers als expert van het gebied en willen hen graag betrekken bij het burgerwetenschap onderzoek.

De workshop ’Zandige kusten - te veel zand op het strand?’ is voor iedereen die wil weten wat de toekomstige ontwikkelingen betekenen voor wonen en werken in het gebied.

Ook inwoners die als veldonderzoeker data willen verzamelen en daarmee willen bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek worden aangemoedigd aanwezig te zijn.

Henk Nieboer, expert kust management van Ecoshape, en Judith Veenkamp, expert burgerwetenschap van Waag, delen eenvoudige methodes hoe kennis, die bijdraagt aan de toekomst van de kust, ontwikkelt kan worden.

Dit is het tweede project waarbij onderzoekers samen met inwoners op onderzoek uitgaan. Het eerste project dateert uit juni en ging over ’Hollands Luchten’.

De bijeenkomst is woensdagavond 16 oktober van 19.30 - 21.30 uur in het Wikkelhuis van Brak op de Kennemermeer 26 in IJmuiden aan Zee. Meer informatie over de workshop via brakijmuiden.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.