Premium

OM: Amerikaan 3,5 jaar de cel in voor geweld in Lijndense villa, ’pure eigenrichting’

OM: Amerikaan 3,5 jaar de cel in voor geweld in Lijndense villa, ’pure eigenrichting’
Lijnden / Schiphol

Voor zijn rol bij de gewelddadigheden in een Lijndense villa in 2015, is maandag tegen een 32-jarige Amerikaan een gevangenisstraf van 3,5 jaar cel geëist.

Het liep in de nacht van 20 op 21 september dat jaar flink uit de hand in de woning aan de Raasdorperweg. De slachtoffers werden met een smoes naar Lijnden gelokt. Ze dachten een goed gesprek te gaan voeren. Een van de mannen verwachtte zelfs een feestje te gaan vieren.

Maar de drie slachtoffers werden vastgebonden met snoeren, incasseerden trappen en klappen en kregen vuurwapens op zich gericht. De bewoner van de villa, die daar met zijn moeder woonde, dacht dat het trio eerder bij hem had ingebroken. Hij trommelde een stel ’zware jongens’ op om de drie af te tuigen en te beroven, omschreef de officier van justitie het.

In deze zaak werden eerder meerdere verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen. De veroordeling van twee betrokkenen is onherroepelijk. Twee andere verdachten zijn in cassatie gegaan bij de Hoge Raad nadat ze door het gerechtshof in Amsterdam schuldig waren bevonden.

Ook de in de VS geboren Yoeliz G. heeft volgens de aanklager een actieve rol gespeeld bij het geweld in Haarlemmermeer. Hij stelt dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan diefstal en bedreiging met geweld in vereniging. Dat het om een oude zaak ging, speelde een rol bij de hoogte van zijn eis.

’Pure eigenrichting’ noemde de officier van justitie het aanpakken van de drie mannen. ,,Ieder speelde een actieve rol, niemand distantieerde zich.’’

De aanklager noemde de verklaringen van de drie slachtoffers geloofwaardig. Na het incident werden in de villa hun telefoons aangetroffen. In de nacht van het geweld liepen zes verdachten in Velsen-Zuid al tegen de lamp. Ze werden aangehouden tijdens een verkeerscontrole. In de omgeving werden later drie vuurwapens gevonden.

Twee van de slachtoffers willen dat G. hen een schadevergoeding van enkele duizenden euro’s betaalt, waar de aanklager in meeging. Het duo stond doodsangsten uit. Een van de jonge mannen kreeg zelfs een doorgeladen vuurwapen tegen zijn hoofd.

G. woont momenteel in de Verenigde Staten en was niet aanwezig bij de rechtszaak. Zijn advocaat was bovendien niet gemachtigd om namens hem het woord te voeren.

De rechtbank doet op maandag 21 oktober uitspraak.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.