Premium

Softbalsters Olympia Haarlem kunnen titel niet prolongeren, derde wedstrijd gaat naar Roef!

Softbalsters Olympia Haarlem kunnen titel niet prolongeren, derde wedstrijd gaat naar Roef!
De bal ploft tussen twee speelsters van Olympia Haarlem in. Roef kan daardoor scoren.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Roef heet de nieuwe landskampioen softbal. Wie? Roef! De officiële clubnaam wordt geschreven met een uitroepteken. We weten nu waarom. In het beslissende derde duel van de Holland Series won de ploeg uit Moergestel maandagavond na een verlenging met 1-3 en onttroonde het titelverdediger FysioExpert Olympia Haarlem die in 2017 ook al de beste was van het land.

In de eerste wedstrijd die op zaterdagmiddag werd gespeeld oogde Roef uitermate gespannen. Niet zo vreemd. Alles was nieuw voor het team. Ook een strijd om de eerste echte grote prijs in de clubgeschiedenis. Olympia Haarlem had al twee keer eerder met het bijltje gehakt en speelde de Brabantsen op een hoop: 4-1.

In het tweede zaterdagse duel liet Roef de faalangst varen; liet de ploeg vervaarlijk zijn tanden zien en won afgetekend met 7-0. De zondag verregende; Roef vertrok naar huis. Aldaar ging het akkoord met het voorstel van de KNBSB om de draad al op maandagavond weer op te pakken. En weer moesten de groene meiden het eind naar Haarlem-Noord rijden. Net als de ruim vijftig trouwe fans die hen voor de tweede keer in drie dagen naar de Spaarnestad volgden.

Nadat voor de wedstrijd Rachael Knapp van Roef als beste pitcher van het jaar 2019 was onderscheiden en Jessie van Aalst van Olympia Haarlem werd geëerd als meest waardevolle speelster, ging het los op het veld van Onze Gezellen dat de zondagse stortbuien goed had verteerd en er tiptop bij lag.

Twee Amerikaanse pitchers deelden gedurende zeven innings de lakens uit. De reuzin Alyson Spinas van Olympia Haarlem versus krachtmens Rachael Knapp van Roef.

De twee gaven elkaar geen duimbreed toe. En als er zo af en toe een bal goed werd geraakt dan maakte de verdediging aan beide kanten geen fout.

Terwijl de slagploeg uit Moergestel ietsje dreigender was dan die van het coachende duo Sandra Gouverneur en Ingeborg Berk, was het Olympia dat in de derde inning de leiding nam. Een mooie tweehonkslag van Jessie van Aalst stond aan de basis van de 1-0 die door Brenda Beers werd binnengelopen.

De druk kwam vol op de ploeg te staan van pitcher Racheal Knapp. In die cruciale fase toonde Roef dat het in twee dagen volwassen was geworden. Er werd niets meer weggegeven, terwijl het team in de zesde inning langszij kwam. Gezien de krachtsverhoudingen was een verlenging onvermijdelijk.

In de eerste helft van de achtste inning sloeg Wies Ligtvoet met een driehonkslag een gapend gat in de Haarlemse defensie: 1-2. Ilona Andringa kwam voor Spinas. Maar het kwaad was al geschied. Met een tweehonkslag voltrok Logan Moreland definitief het vonnis toen Knapp 1-3 maakte.

Meteen bij het Haarlemse antwoord serveerde Roef een geolied dubbelspel uit. Met twee uit en alle honken verlaten was de strijd gestreden. Het licht viel nog even uit, maar na een pauze van een kleine dertig minuten werd slagvrouw Dinet Oosting uitgeschakeld en kon het Brabantse feest beginnen. Zuur voor Olympia Haarlem, maar misschien wel zoet voor het Nederlandse softbal aangezien er in Brabant een kampioen is opgestaan.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen