Premium

Column Mart Smeets: ’Helaas: sport ligt onder de wals van de politiek en niet anders’

Column Mart Smeets: ’Helaas: sport ligt onder de wals van de politiek en niet anders’
Mart Smeets.
© Archief

Een eeuw lang heeft een gezegde bestaan, dat moreel gezien voor velen stand hield: sport en politiek hebben niets met elkaar te maken.

Weliswaar werd daar vaak ruim aan getornd, er waren lieden die helder nadachten en die inzicht in de materie hadden, maar strenge meningen bleven voorop lopen: sport en politiek sliepen nooit in één bed.

Ik ben altijd fervent tegenstander van die stelling geweest en keerde het om: sport en politiek liggen altijd in elkaars verlengde, maar puriteinen deden ons geloven dat sport een vrolijke, politiekvrije bezigheid was: ook in de Sovjet Unie, ook in Cuba, ook in Zuid-Afrika.

Helaas: sport ligt onder de wals van de politiek en niet anders. Kijk naar de Olympische Spelen met al haar zijkanalen, kijk naar uw plaatselijke sport met al haar verbindingen met de plaatselijke politiek, kijk naar grote sporttoernooien die thans in merkwaardig georganiseerde oliestaten worden gehouden, zonder ook maar een seconde aan de sportlieden zelf te denken.

Dit weekend werd de internationale sportwereld opgeschrikt door een (uit de USA) afkomstige nieuwsbericht. In Boston werd de Turkse profbasketballer Enes Kanter, samen met zijn jonge ploeggenoot Tacko Fall (uit Senegal) bij het verlaten van een moskee in Boston aangevallen door Turkse aanhangers van Recep Tayyip Erdogan.

Kanter is kritisch op de woorden en daden van Erdogan en staat op de zwarte lijst van de Turkse regering. Er is een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd.

De spelers van de Boston Celtics kwamen met de schrik vrij, maar Kanter heeft vanaf dat moment 24/7 lijfwachten om zich heen. Kanter predikt de kracht van het vrije woord en wijst op de onvrijheid in zijn vaderland dat niet meer zijn vaderland is.

Nu blijkt dat Erdogans hand ook tot in de Amerikaanse samenleving reikt. Daar waar Kanter dacht veilig en ’vrij’ te zijn. Dat is dus niet waar, helaas.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen