Premium

Orlando Smeekes is geboren voor het kickboksen: ’voor geen 10.000 euro terug naar voetbal’

Orlando Smeekes is geboren voor het kickboksen: ’voor geen 10.000 euro terug naar voetbal’
Orlando Smeeks in de ring: ’Ik ben ambitieus, ik wil het hoogste halen in het kickboksen.’
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Amsterdam

Bij Telstar, OFC en FC Volendam was Orlando Smeekes een geliefd voetballer. Zaterdagavond maakt de man met het uitzonderlijke levensverhaal zijn debuut in het kickboksen.

Iets half doen bestaat niet in het leven van Orlando Smeekes (37). Het is alles of niets. Toen hij vier maanden geleden besloot te gaan kickboksen was het meteen volle bak. Vijf tot acht keer per week trainen. „Ik ben een topsporter, altijd geweest. Als kind werd ik al Nederlands kampioen turnen, in de voetballerij was het niet anders. Volle focus, altijd.”

Bij sportschool Fit For Free in Amsterdam ontmoette hij Felice Denneboom, manager van deze club. Smeekes vertelde haar dat het als kind een droom van hem was om kickbokser te worden, maar zijn voetbaltalent dreef hem een andere kant op.

Denneboom besloot hem hierbij volledig te begeleiden. Training krijgt de oud-prof van Rodney Glunder en Joep Beerepoot van Fit For Free. Hoofdtrainer is Halder Faraj van Gym3 in Amstelveen. „Natuurlijk heb ik veel moeten leren, ik kom van ver. Ik trapte als een voetballer, recht vooruit. Als kickbokser moet je het vanuit je heup doen. Met dit team achter mij maak ik snel sprongen.’’

Heroïne

Menno Dijkstra en collega Milco Lambrecht van kickboksorganisatie Rings waren enthousiast over het verhaal van Smeekes en geeft hem zaterdagavond tijdens het gala in de Emergohal in Amstelveen de kans te vechten tegen Tamas Kossenberg. Smeekes: „Ik ben ambitieus, ik wil het hoogste halen in het kickboksen. De A-klasse. Ik ben geboren voor deze sport. Ik vind het niet spannend. Ik heb mij niet verdiept in de tegenstander, ik ga uit van eigen kracht.”

Want, zo zegt Smeekes. hij is het gewend om te vechten. Vanaf zijn geboorte heeft hij moeten strijden. Zijn ouders waren verslaafd aan heroïne. Smeekes werd geboren als drugsbaby. In zijn eerste levensjaar kickte hij af. Zijn jeugd bracht hij door in pleeggezinnen en internaten.

In de jeugdopleiding van Heerenveen stond hij te boek als groot talent, maar hij dreigde het verkeerde pad te kiezen. Gertjan Verbeek, toen nog jeugdtrainer bij de Friese club, ontfermde zich over het lot van de voetballer en nam hem in huis. „Gertjan is mijn pleegvader. Hij kwam op het juiste moment in mijn leven. Hij leerde mij discipline. Al kwam ik een minuutje te laat voor de wedstrijd, ik speelde niet.”

Broodjes kaas

Zijn profdebuut maakte Smeekes begin deze eeuw bij Telstar. Een periode waarin de voetballer geen vaste woonplek had. „Ik vroeg na elke lunch of iemand broodjes kaas over had. Die nam ik mee zodat ik wat te eten had. Ik sliep in de dug-out van voetbalclub Neerlandia in Amsterdam. Niemand wist dat. Tot ik dagen niet had gegeten en omviel. Toen vertelde ik Telstar hoe het zat. Daarna kwam ik in een pleeggezin. Later kreeg ik een psychose.”

Orlando Smeekes is geboren voor het kickboksen: ’voor geen 10.000 euro terug naar voetbal’
Smeekes in zijn Telstar-tijd.
© Archieffoto

Smeekes kwam in een gesloten inrichting terecht. Toen Gertjan Verbeek ervan hoorde, nam die Smeekes opnieuw in huis. Dit keer plus vriendin en kind. Hij vond weer grip op zijn leven en speelde voor tal van clubs. Volendam, TOP Oss, Helmond Sport, Go Ahead Eagles in Nederland. Stuttgarter Kickers, Wehen Wiesbaden en Carl Zeiss Jena in Duitsland. In Zuid-Afrika kwam hij uit voor Maritzburg United.

Angststoornis

Zijn voetbalcarrière sloot Smeekes af bij OFC in Oostzaan. Tegenwoordig werkt hij in de modewereld, als beveiliger en als instructeur bij Fit For Free Amsterdam Arena. Voetballen mist hij niet. Het wereldje ook niet.

,,Al kreeg ik 10.000 euro per maand om ergens jeugdtrainer te worden, zou ik het niet doen. Ik lees niets over voetbal en kijk geen voetbal. Ik merk nu pas dat er heel erg veel druk op mij lag. Die druk kon ik niet aan. Dat sloeg om in angst. Ik had een angststoornis, dus elke keer als er druk op me afkwam, had ik medicatie nodig. Alles werd daarmee weggedrukt. Nooit werd er in het voetbalwereldje gekeken wat er aan de hand was met Orlando Smeekes. Bij clubs gaat het om prestaties, jij doet er niet toe. Dat heeft mij geen goed gedaan. Ik ben zo blij dat ik daar uit ben en dat ik nu gelukkig ben in het kickboksen.”

Transformatie

Het kickboksen en de mentale coaching van Denneboom en zijn trainers geeft Smeekes veel. ,,Ik heb voor het eerst helemaal geen last meer van angsten. Ik begin een heel andere man te worden. Kickboksen heeft me getransformeerd. Ik krijg er meer zelfvertrouwen van. Het is een aanrader voor iedereen die even in de knoop zit met zichzelf. “

Smeekes wil als kickbokser een voorbeeld zijn voor anderen. Voor jongeren die net als hem een instabiele achtergrond hebben. ,,Ik kom van ver, ik denk dat mensen iets aan mij kunnen hebben. De jeugd bijvoorbeeld. Ik wil laten zien dat het anders kan. Je hoeft niet de criminaliteit in te gaan om iets te maken van je leven. Het gaat om je mentaliteit en discipline. Kickboksen kan jongeren dat bijbrengen.”

Smeekes haalt kracht uit de ellende die hij heeft meegemaakt. ,,Weet je, het maakt je zoals je bent. Door alles wat ik heb meegemaakt heb ik empathisch vermogen. Ik weet precies hoe een ander zich voelt. Vaak zijn we geneigd om mensen voorbij te lopen in deze samenleving. Ik heb het geluk gehad dat ik zoveel heb meegemaakt dat ik dat niet hoef te doen. Ik hoef niet aan mezelf te denken, ik denk aan de ander. Sommige mensen zeggen tegen me: wat sneu voor je. Nee, helemaal niks sneu. Dat is gewoon goed. Stel dat er leven is na de dood, dan wil ik hetzelfde meemaken en dezelfde persoon worden.”

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen