ProRail pakt monumentale perronkappen aan, onder meer van Alkmaar, Hilversum en Haarlem

ProRail pakt monumentale perronkappen aan, onder meer van Alkmaar, Hilversum en Haarlem
NS Station Haarlem.
© Archief
UTRECHT

ProRail gaat de komende jaren flink aan de slag om monumentale perronkappen en gietijzeren stationsdelen aan te passen aan de moderne tijd. Het gaat onder meer om de stations Alkmaar, Haarlem, Santpoort-Zuid, Zandvoort, Hilversum en Amsterdam CS.

ProRail beheert en onderhoudt ruim 400 stations in Nederland. 350 daarvan hebben perronkappen. Veel van die monumentale gebouwen stammen uit de 19e of begin 20e eeuw en zijn niet meer berekend op het huidige gebruik, aldus ProRail.

"De unieke monumentale perronkappen van deze stations zijn gebouwd in een andere tijd en met andere kennis dan waar we tegenwoordig over beschikken", aldus ProRail.

"Constructies zijn aangetast door de tand des tijds en op verschillende plekken is roest- en scheurschade ontstaan. Maar we stellen tegenwoordig ook andere eisen aan onze gebouwen. Klimaatverandering speelt daar een rol in."

Volgens de spoorbeheerder is het de bedoeling het historische uiterlijk van stations te behouden. Tegelijk moet de constructie grondig worden verbeterd en duurzamer gemaakt. Daarvoor worden bijvoorbeeld zonnepanelen geplaatst.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.