Verdachte vast voor moord op advocaat Wiersum [video]

AMSTERDAM

De politie heeft dinsdagavond een verdachte aangehouden die betrokken zou zijn bij de moord op de advocaat Derk Wiersum. De politie maakte donderdag bekend dat de aanhouding plaatsvond in een woning. De politie wil alleen zeggen dat de aanhouding buiten Amsterdam was.

De woning is doorzocht. De verdachte is overgebracht naar een cellencomplex en zit in volledige beperkingen, wat inhoudt dat hij alleen contact mag hebben met een advocaat.

Over de identiteit van de opgepakte verdachte wil de politie nog niets zeggen. „Het onderzoek is nog in volle gang en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten”, aldus de politie.

De 44-jarige Wiersum werd twee weken geleden bij zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert op straat doodgeschoten. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in de Marengo-strafzaak. Hoofdverdachte in die zaak, Ridouan Taghi, wordt ervan verdacht achter een reeks liquidaties en pogingen daartoe te zitten. Ook wordt hij gelinkt aan de moord op Wiersum. Tegen Taghi is een Europees opsporingsbevel uitgevaardigd.

De verdachte zal naar verwachting vrijdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Bij die gelegenheid vordert het Openbaar Ministerie dat een verdachte langer wordt vastgehouden. De rechter-commissaris toetst voor deze zogeheten bewaring onder meer de ernst van de verdenkingen. Voor de bewaring geldt een maximale termijn van veertien dagen. Daarna vordert het OM bij de raadkamer van de rechtbank de gevangenhouding.

Lof van Grapperhaus

De arrestatie is „goed werk van de politie”, vindt justitieminister Ferd Grapperhaus. Hij spreekt van „positief nieuws.”

Grapperhaus wil verder niets kwijt, omdat „het onderzoek van politie en Openbaar Ministerie nog in volle gang” is.

’Meer aanhoudingen volgen’

De chef van de recherche in Amsterdam, Olivier Dutilh, denkt dat er zeker meer aanhoudingen zullen volgen in het onderzoek naar de moord op advocaat Derk Wiersum. Dutilh baseert zich daarbij op de „creativiteit en intense samenwerking” van rechercheurs en forensisch specialisten in het onderzoeksteam. „Dat is een belangrijk fundament van het onderzoek.”

Ook wijst Dutilh op de middelen en technieken die in het onderzoek worden ingezet. Het onderzoeksteam dat aan de zaak werkt, is uitzonderlijk groot, vanwege de enorme impact van de moord, aldus de recherchebaas. Mensen van binnen en buiten het Amsterdamse korps zijn gerekruteerd. Ook specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zijn volop bij het onderzoek betrokken.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.