Premium

Dilemma in Petten: stralingsangst, boos om slecht bereik...

Dilemma in Petten: stralingsangst, boos om slecht bereik...

Inwoners van kustplaats Petten klagen over de slechte mobiele bereikbaarheid. „Soms is 112 niet eens bereikbaar”, zegt inwoner Kossen. KPN belooft een extra zendmast, maar wanneer? Volgens de gemeente is het een ingewikkelde zaak.

Anne Kossen zit al lang bij KPN. „Vroeger was deze provider de beste, die moest je hebben als je een goede verbinding in en om het dorp wilde hebben. Deze zomer echter was de verbinding ’heel soms’ oke. Vaak ook gewoon bijzonder slecht! Het is zelfs voorgekomen dat mensen 112 wilden bellen en dat dit niet lukte. Je krijgt ook regelmatig whatsapp-berichtjes pas na 25 minuten na het versturen binnen.”

Kossen is niet de enige. Er is in het dorp al actie gevoerd en het probleem is bekend bij gemeente Schagen en KPN. Stijn Wesselink van KPN zegt dat er momenteel naar een geschikte locatie gezocht wordt voor een extra zendmast. „Zodra we een geschikte locatie, zullen we dat verder afstemmen met de inwoners en omwonenden. Hoe snel we dit kunnen realiseren, hangt ook af van de medewerking door de omgeving.” Woordvoerster Ans Heijne van de gemeente vertelde begin augustus aan onze collega’s van de Schager Courant dat er 15 september meer duidelijkheid is. We mailen haar drie dagen daarna. Maar Heijne heeft nog geen oplossing. En ze zijn niet met KPN, maar met T-Mobile in gesprek. Dat maakt voor de zaak verder geen verschil want providers moeten collega’s toestemming geven om ook gebruik van de mast te maken. Heijne: ,,Wij zijn al geruime tijd in gesprek met T-mobile over de plaatsing van een mast. Over een eventuele locatie is nog geen duidelijkheid. Diverse plekken zijn inmiddels de revue gepasseerd maar stuiten óf op bezwaar van omwonenden of het past niet in de omgeving.’’

De aanvraag die er nu ligt heeft betrekking op de locatie nabij de sportvelden van Petten. ,,Aangezien daar veel weerstand tegen is bij omwonenden, wordt gekeken naar een alternatieve locatie. Bij diverse mensen is veel weerstand in verband met de straling, maar er zijn ook mensen die een goede dekking belangrijk vinden. Volgend jaar september moet de mast nabij de camping Korfwater worden verwijderd en zal de dekking voor Petten aanzienlijk afnemen. Het is voor Petten daarom van groot belang dat er een oplossing wordt gevonden.’’

Wesselink vindt het overigens wel raar dat 112 niet bereikbaar is. „Wanneer het KPN-netwerk niet beschikbaar is zou 112 wel beschikbaar moeten zijn, omdat andere providers zo’n gesprek overnemen. Indien dat niet het geval is, zou dit ook betekenen dat de andere providers verminderde dekking bieden in Petten.”

Wilt u reageren of kunt u zelf hulp gebruiken van de Ombudsman? Mail ons!

Ombudsman nieuwsbrief

Durk Geertsma en Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.