VVD buigt zich over Haarlems Kamerlid Van Haga: zou zich toch met bedrijf hebben bemoeid

Den Haag

Regeringspartij VVD buigt zich dinsdag over aantijgingen tegen het liberale Kamerlid Wybren van Haga. De Haarlemse politicus zou zich tegen de afspraken in toch met zijn bedrijf hebben bemoeid.

Hij raakte eerder in opspraak omdat hij als verhuurder in Amsterdam regels had overtreden.

Tijdens de wekelijkse vergadering van de VVD-fractie in de Tweede Kamer kan Van Haga dinsdag zijn kant van het verhaal vertellen, aldus fractieleider Dijkhoff. Hij heeft Van Haga gesproken, maar wilde daar verder niets over zeggen, zo liet hij maandag onder meer aan Hart van Nederland weten.

Een "gezellige" bijeenkomst wordt het niet, liet fractieleider Klaas Dijkhoff wel doorschemeren. "Ik ben hier niet nonchalant over, want jullie staan hier meestal niet omdat het gezellig is", zei hij dinsdag tegen de voor de fractiekamer verzamelde pers.

Het bedrijf van Van Haga liet dit voorjaar zonder vergunning werkzaamheden uitvoeren aan het Haarlemse rijksmonument Het Essenhofje. De gemeente greep in. Van Haga zou zich toen persoonlijk met de bouwstop hebben bemoeid.

Meerdere bewoners, die alleen anoniem hun verhaal willen doen, lieten in Hart van Nederland weten dat Van Haga na de bouwstop persoonlijk naar het hofje kwam en op een ‘zeer agressieve manier’ bij hun verhaal kwam halen. "Hij was woest en wilde weten wie de gemeente had gebeld. Niemand durft te praten, we zijn als de dood voor deze man", aldus een van de bewoners.

Na een intern onderzoek van de Amsterdam-affaire vond de VVD indertijd, dat Van Haga kon aanblijven als Kamerlid, maar dat hij zich niet langer direct met zijn bedrijf moest bemoeien.

Lees ook: Bewoners Essenhof in Haarlem willen uitzetting buurman voorkomen met Bejaarden Actie Front (BAF)

Lees ook: Haarlems Kamerlid Van Haga voor rechtbank gedaagd in huurkwestie

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.