Haarlems Kamerlid Van Haga uit VVD-fractie gezet, hij beraadt zich op houden Tweede Kamerzetel [video]

Wybren van Haga nadat hij zojuist uit de VVD fractie is gezet vanwege vanwege ophef over over zijn zakelijke activiteiten.
© ANP
Haarlem

Kamerlid Wybren van Haga is dinsdag door zijn partij uit de VVD-fractie gezet. De Haarlemse politicus beraadt zich nog op het behouden van zijn Tweede Kamerzetel.

Als Van Haga zijn zetel meeneemt, zou de coalitie haar meerderheid in de Tweede Kamer kwijtraken. Mocht Van Haga vasthouden aan zijn zetel dan heeft de coalitie nog maar 75 van de 150 Kamerzetels in handen.

De coalitie heeft in de Tweede Kamer 76 zetels, de kleinst mogelijke meerderheid. In de Eerste Kamer heeft het kabinet al geen meerderheid en moet daar al op de oppositie steunen.

De VVD-fractie vergaderde dinsdagochtend bijna twee uur over de kwestie. Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff liet weten dat „de gemaakte afspraken over het strikt scheiden” van het Kamerlidmaatschap en Van Haga’s zakelijke belangen, niet zijn nageleefd.

Het Kamerlid kwam vorig jaar al in opspraak omdat hij als vastgoedondernemer zich niet aan regels voor het verhuur van woningen zou hebben gehouden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Van Haga zou zich niet meer bemoeien met zijn bedrijf, beloofde hij toen. Dat heeft hij toch gedaan. Daardoor is er geen sprake meer van „een strikte scheiding” tussen zijn zakelijke en politieke activiteiten, vindt de VVD-fractie.

Volgens Van Haga betekent het fractiebesluit om hem eruit te zetten dat het erg moeilijk wordt politiek te combineren met het ondernemerschap. „Ik was graag gebleven.” Van Haga zegt „rustig te gaan nadenken” over zijn zetel. Hij gaat er ook met anderen over praten. Hij komt naar eigen zeggen „zo snel mogelijk” met een beslissing.

Klaas Dijkhoff (VVD) en Wybren van Haga (rechts) voorafgaand aan de fractieberaad over de jongste aantijgingen tegen Wybren van Haga.
© ANP

Dat Van Haga niet meteen een beslissing neemt over wat hij met zijn zetel doet, snapt Dijkhoff naar eigen zeggen wel. „Dit is voor hem ook een heftige dag.” Dijkhoff hoopt wel dat Van Haga uiteindelijk „lid wil blijven van de partij waar hij al 38 jaar lid van is.”

Mocht Van Haga als eenmansfractie doorgaan, of zich aansluiten bij een andere partij, dan denkt Dijkhoff niet dat dat per se het einde van de coalitie betekent. „Ja”, zegt hij op de vraag of een coalitie met 75 zetels door kan gaan. „Maar ik hoop dat het niet hoeft.”

Van Haga zei overigens dat hij gechanteerd wordt door een huurder, die dreigde naar de pers te stappen als hij geen contract voor onbepaalde tijd zou krijgen. Van Haga heeft dat aan de VVD-top gemeld. Het is niet bekend of daarmee iets is gedaan.

Volgens Van Haga betekent het fractiebesluit om hem eruit te zetten dat het erg moeilijk wordt politiek te combineren met het ondernemerschap. De integriteitscommissie van de VVD had vorig jaar juist in een rapport over Van Haga gesteld dat hij moest kiezen tussen zijn bedrijf en het Kamerlidmaatschap.

Niet welkom bij FvD

Wybren van Haga kan niet van de VVD overstappen naar Forum voor Democratie. Een „zetelrover” als Van Haga is niet welkom, zegt FVD-leider Thierry Baudet voor de camera van RTL Nieuws.

De VVD wees Van Haga dinsdag de deur omdat hij zich, tegen de afspraken in, opnieuw met zijn bedrijf zou hebben bemoeid. Hij twijfelt nog of hij zijn Kamerzetel teruggeeft aan de grootste regeringspartij of alleen verder gaat. Toen Van Haga vorig jaar al eens botste met de VVD-leiding, zinspeelde hij volgens ingewijden op een overstap naar FVD.

Dat laatste kan hij vergeten, zegt Baudet. Van Haga kan „absoluut niet” bij FVD terecht, want „wij moeten niets hebben van zetelrovers.” Daar „gaan we ook niet op de een of andere manier in marchanderen” nu de meerderheid van de regeringscoalitie in het geding is.

Als Van Haga zijn zetel behoudt, verliezen de regeringspartijen hun Kamermeerderheid.

Lees ook: VVD buigt zich over Haarlems Kamerlid Van Haga: zou zich toch met bedrijf hebben bemoeid

Lees ook: ’VVD-Kamerlid Van Haga boos over spreekverbod partij’

Wybren van Haga dinsdag voorafgaand aan het fractieberaad over de jongste aantijgingen tegen hem.
© ANP

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.