Terrasvogels stunt met dubbele overwinning en schakelt Sparks uit

Katharina Szalay steelt namens Terrasvogels het tweede honk. De tikactie van Yuruby Ramirez komt te laat.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Rob Spierenburg
Haarlem

Voor het tweede jaar op rij mist elfvoudig landskampioen Sparks de Holland Series en ziet daardoor komend jaar opnieuw een Europees optreden de mist in gaan. FysioExpert Olympia Haarlem had de handen vol aan Roef. Via een krappe 2-1 thuiszege eiste de landskampioen opnieuw een plek op in de Holland Series die over twee weken plaatsvindt op het complex van Onze Gezellen.

Komende zaterdag en eventueel zondag wordt duidelijk of Olympia Haarlem voor de titel gaat vechten tegen Terrasvogels of dat het opnieuw Roef voor de kiezen krijgt. Zelfs de grootste softbalkenner zal zich niet aan een voorspelling durven wagen. Daar zorgde zaterdag de zeer verrassende dubbele zege van Terrasvogels op Sparks voor.

Dat Sparks moeite zou hebben met het onberekenbare Terrasvogels, begreep ook de meest verstokte fan van de Haarlemse club. Maar dat Sparks in eigen huis twee keer zou verliezen van de ploeg uit Santpoort-Zuid (0-1 en 2-3) waardoor er op zondag geen derde duel nodig was? Dat had zelfs de grootste doemdenker niet voor mogelijk gehouden.

Na de ontluisterende 0-1 nederlaag die tot stand kwam vanwege een volstrekt onmachtige slagploeg van coach Peter van Dalen, moesten in deel twee de zaken door Sparks worden rechtgezet. De spanning zat er zichtbaar op bij de thuisploeg. De ene verkrampte aangooi volgde de andere op. Een op aarde terugkerende vuurpijl van Karin Tuk werd gemist doordat in het rechtsveld twee softbalsters elkaar van de sokken liepen. Voor de fans van Terrasvogels waren de taferelen lachwekkend, voor die van Sparks ronduit pijnlijk.

Een honkskag van de uitstekend spelende Yindi Beekveld leverde Terrasvogels in de eerste inning een 0-2 voorsprong op. In de derde inning kwam Sparks langszij. Vervolgens zwegen de kanonnen aan twee kanten. De ontknoping viel in de verlenging. En hoe! Nadat Lizzie Clarijs namens Terrasvogels over de thuisplaat was gestoven terwijl de bal in de handschoen van catcher Peterson was gearriveerd, was het wachten op het oordeel van plaatscheidsrechter Arjan Mens. Tot grote verbijstering van iedereen met een Sparks-hart schreeuwde hij ’Save!!’ Clarijs zou onder de handschoen van de catcher zijn doorgegleden. Of zoiets. Het was hoe dan ook 2-3. Sparks kwam de dreun niet meer te boven en mist voor het tweede jaar op rij een kans om voor de titel te strijden.

Achterdeur

Terrasvogels kan via de achterdeur nog de finale binnen glippen door komend weekeinde van Roef te winnen in een best-of-three. De eerste twee duels vinden in Moergestel plaats. De Brabantsen misten rechtstreekse plaatsing door op zondag in Schalkwijk het cruciale derde duel met 2-1 te verliezen van Olympia Haarlem. Pas in de zevende inning ontvlamde de wedstrijd toen Roef op 0-1 kwam via een homerun van Sophie Verdaasdonk. Toen bij het antwoord Olympia twee nullen had geïncasseerd, leek de strijd gestreden. Rosanne de Vries en Dinet Oosting zorgden beiden met een honkslag voor de Houdini-act: 2-1.

DSS zal alle zeilen moeten bijzetten om niet rechtstreeks naar de Silver League te degraderen. De Haarlemse ploeg heeft aanstaande zaterdag alleen nog de dubbele uitwedstrijd tegen Amsterdam Pirates in handen om van de fatale laatste plaats in de poule af te komen.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen