Premium

Haarlemse sekswerkers moeten minimaal 21 jaar oud zijn

Haarlemse sekswerkers moeten minimaal 21 jaar oud zijn
Het interieur van de Haarlemse seksclub Penthouse.
© Archieffoto
Haarlem

Haarlemse sekswerkers moeten in de nabije toekomst minimaal 21 jaar oud zijn. Dat is het resultaat van een lange en integere discussie in de gemeenteraad over deze lastige kwestie. Donderdagavond werd na een vreemde stemming de knoop doorgehakt.

In de Algemene Plaatselijke Verordening wordt nu geregeld dat de minimumleeftijd voor werk in de seksbranche gaat van 18 naar 21 jaar. Er geldt een overgangsperiode van drie jaar.

Donderdagavond kwam het voorstel van het college van B en W voor de leeftijdsverhoging voor de tweede maal in de raad. De vorige keer staakten de stemmen, toen drie partijen (VVD, GroenLinks en SP) een amendement (wijziging van een collegevoorstel) indienden om deze leeftijdsverhoging niet door te voeren. Hun argument is dat de verhoging van de minimumleeftijd de sekswerkers de illegaliteit injaagt, wat het risico op mensenhandel vergroot. Ook wachten deze partijen liever op een landelijke regeling.

Toen in juli dit wijzigingsvoorstel in stemming kwam, staakten de stemmen en werd het onderwerp doorgeschoven naar de volgende gemeenteraad.

Lees ook: Haarlemse gemeenteraad twijfelt over leeftijd voor sekswerk: 18 of 21

Toevallig waren drie raadsleden van deze partijen, SP’er Frits Garretsen, VVD’er Jeroen Boer en GroenLinkser Burhan Gün, afgelopen donderdagavond door ziekte afwezig, waardoor het wijzigingsvoorstel al voor stemming kansloos leek.

VVD’er Anne Sterenberg deed daarom een beroep op de ’hoffelijkheid’ van de raad, om de bestaande stemverhoudingen intact te laten. Er zouden drie voorstanders bij de stemming weg kunnen blijven.

Sterenberg verwees daarbij naar de Tweede Kamer, waar dit in vergelijkbare gevallen soms ook gebeurt.

Voor de raad was dat even nadenken en het leidde tot een schorsing. Eva de Raadt van het CDA zei dat zij er niet over peinsde om niet te gaan stemmen.

Zij is een groot voorstander van de verhoging van de prostitutieleeftijd. ,,Als de raadsleden die het amendement hebben ingediend ziek zijn en de zaak gaat hen ter harte, kunnen ze toch komen om te stemmen.’’

Lees ook: Sekswerker moet in Haarlem straks 21 jaar zijn

Bij de stemming bleek ook niemand van de voorstanders van de verhoging van de prostitutieleeftijd zich het verzoek van Sterenberg te hebben aangetrokken. Geen enkel persoon bleef weg uit de raadszaal. Als de stemming over het amendement nogmaals op een gelijkspel was uitgedraaid, was het wijzigingsvoorstel overigens ook verworpen. Dat is wettelijk zo bepaald.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.