’Weinig communicatie en info Hudson's Bay over toekomst winkelpanden’

’Weinig communicatie en info Hudson's Bay over toekomst winkelpanden’
Hudson’s Bay gezien vanuit de kerktoren van de Grote Kerk in Haarlem.
© Archief
HAARLEM

Hudson's Bay laat momenteel weinig los over wat de plannen zijn met het langjarig gehuurde vastgoed van de warenhuisketen. Dat zegt topman Jeroen Lokerse van Cushman & Wakefield. De vastgoedonderneming treedt als adviseur op voor "het grootste deel van de verhuurders" van Hudson's Bay. "Er moet snel duidelijkheid komen."

Hudson's Bay sluit voor het einde van het jaar de deuren van zijn 15 filialen in Nederland

"Er is bij niemand paniek, omdat we al wisten wat er kwam. Maar we willen nu wel informatie en mogelijke oplossingsrichtingen", aldus Lokerse. Het zou Hudson's Bay ook sieren als ze aan de vastgoedeigenaren, die ze na het omvallen van V&D met rooskleurige visies aan boord haalden, komen uitleggen wat er fout is gegaan.

De panden zijn langjarig gehuurd door Hudson's Bay, met een huurgarantie. Momenteel staat van die garantie nog 400 miljoen euro uit.

"We gaan natuurlijk in gesprek met de vastgoedeigenaren en andere partijen", aldus een woordvoerder van Hudson's Bay eerder al. Lokerse houdt geen rekening met een strijd tussen de vastgoedeigenaren en Hudson's Bay. "Als je in Nederland afspraken maakt, dan houdt je je daaraan."

Volgens Lokerse is het heel zuur voor de eigenaren, veelal pensioenfondsen, die tientallen miljoenen euro's hebben geïnvesteerd in de panden na de ondergang van V&D en voor de komst van Hudson's. "Er is niet één oplossing voor alle vijftien panden. Het vinden van de beste oplossingen vraagt om maatwerk en creativiteit."

Gemeentes kunnen daarbij helpen door bijvoorbeeld flexibel te zijn met bestemmingsplannen. De kwaliteit van het vastgoed dat nu leeg zal komen is overigens volgens Lokerse nu "vele malen beter" dan ten tijde van de ondergang van V&D. Ook staat de retailmarkt als geheel er beter voor dan in 2016.

Zware domper

Het roemloze vertrek van warenhuisketen Hudson's Bay uit Nederland is een "zware domper" voor het winkellandschap in Nederland. Dat zegt branchevereniging Detailhandel Nederland in een reactie.

De winkeliersvereniging benadrukt dat de ondergang van Hudson's in de eerste plaats slecht nieuws is voor de ruim 1400 medewerkers van de vijftien winkels. Verder is het ook van belang om leegstand tegen te gaan.

"We vertrouwen erop dat partijen binnenkort aan tafel zitten om constructief te overleggen hoe we een structurele oplossing kunnen vinden voor de leegstand. De aantrekkelijkheid van onze binnensteden komt onnodig in het gedrang als deze gebouwen langdurig leeg staan", zegt Tristan Bons namens de vereniging.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.