Premium

Aandeelhouders HVC kritisch, maar wijzen overname AEB (nog) niet af

Aandeelhouders HVC kritisch, maar wijzen overname AEB (nog) niet af
Luchtopname van de HVC in Alkmaar.
© HANS VAN WEEL
Alkmaar

De aandeelhouders van het afvalbedrijf HVC zijn kritisch, maar wijzen een overname van de Amsterdamse AEB niet op voorhand af. De komende weken moet eerst een nader onderzoek worden gedaan.

Dat hebben de aandeelhouders vrijdag besloten tijdens een extra vergadering. De Huisvuilcentrale Alkmaar (HVC) is eigendom van 44 gemeenten en zes waterschappen uit Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Friesland. De HVC heeft afvalinstallaties in Alkmaar en Dordrecht.

Nog geen twee weken zocht het Amsterdamse gemeentebestuur contact met de HVC in een poging om het eigen afvalbedrijf AEB te redden. Dat bedrijf verkeert al sinds de zomer in crisis omdat vier van de zes ovens vanwege de veiligheid buiten gebruik werden gesteld. Bedrijfsafval en rioolzuiveringsslib wordt nu noodgedwongen grotendeels gestort. Het huisvuil uit Amsterdam en omliggende gemeenten zoals in Waterland, Haarlem, Haarlemmermeer en de Bollenstreek, kan tot nu toe wel worden verbrand.

Voor het opknappen van de ovens is veel geld nodig, bovendien moet ook in de bedrijfscultuur worden ingegrepen. De directie van de AEB wilde in zee gaan met recyclingbedrijf Beelen, maar een meerderheid van het college wilde liever geen commerciële partij en wil aansluiting bij het publieke bedrijf HVC.

Ellende

De afgelopen week is onder de aandeelhouders van HVC daarover ongerustheid uitgebroken in gemeenteraden zoals Castricum, Purmerend, Langedijk, Koggeland en Zaanstad. VVD-raadslid Dirk Steltenpool uit Medemblik vatte het zo samen: „Wij willen niet opdraaien voor de ellende die Amsterdam zelf heeft veroorzaakt. Ook zijn we al jaren kritisch over de hoge kosten van de HVC. We moeten de problemen nu niet nog groter laten worden.” Unaniem steunde de gemeenteraad zijn motie om niet zonder goedkeuring van de gemeenteraad AEB over te nemen.

Om de aandeelhouders bij te praten werd vrijdag een extra vergadering gehouden. „Er is toegelicht waarom HVC is ingegaan op de vraag van de gemeente Amsterdam. Een buurgemeente deed een beroep op HVC vanwege problemen met sterk overlappende, publieke activiteiten. Een samenwerking tussen (de aandeelhouders van) HVC en gemeente Amsterdam/AEB kan een verantwoorde ’publieke’ uitweg scheppen voor de gerezen problemen, borgt de gemeentelijke verbinding tussen energie uit afval en de energietransitie en leidt tot synergie onder andere door de aangrenzende verzorgingsgebieden”, luidt de verklaring na afloop.

Geen veto

De aandeelhouders waren kritisch, maar spraken geen veto uit. Als eerste stap wordt nu een oriënterend onderzoek gedaan. Dat vergt al gauw vier weken. Eerst wil HVC bij de AEB binnen kijken, de boeken onderzoeken en met betrokkenen praten. „Pas wanneer de uitkomsten van dat onderzoek positief blijken, gaat HVC een grondig onderzoek doen naar alle relevante aspecten.”

Zo is er volgens de HVC nog geen besluit genomen over de schulden van de AEB en de investeringen die nodig zijn. De aandeelhouders van de HVC willen niet opdraaien voor die kosten. Naar verluidt zou de HVC niet alle zes de ovens willen opknappen, maar slechts vier. In dat geval wordt overcapaciteit uit de markt gehaald. Nu moeten ovens draaiende worden gehouden met Brits afval. Probleem is wel dat de stadsverwarming van Amsterdam die afvalwarmte nodig heeft. „Over hoeveel ovens worden opgeknapt, is nog niets besloten.” Overigens is Amsterdam ook zo van de HVC gecharmeerd omdat die ook actief is met andere energiebronnen zoals geothermie.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.