Premium

Koekeloeren in huiskamers tijdens het negende Vijfhoek Huiskamerfestival

Koekeloeren in huiskamers tijdens het negende Vijfhoek Huiskamerfestival
Beeld van het vorige Vijfhoek Huiskamerfestival.
© Archieffoto United Photos
Haarlem

Stiekem gluren bij de buren; wie houdt er niet van? Wat speelt er zich daar allemaal af en hoe is de woning ingericht? In de karakteristieke buurt de Vijfhoek, ook wel de Jordaan van Haarlem genoemd, is het zondag voor de negende keer mogelijk tijdens het Vijfhoek Huiskamerfestival.

Verschillende huiseigenaren stellen hun woning ter beschikking tijdens het festival waar muziek, cabaret en kleinkunst samenkomen. Elke voorstelling duurt maximaal dertig minuten en biedt plek aan dertig mensen. Het Vijfhoek Huiskamerfestival is genieten van optredens en tegelijkertijd koekeloeren in de woonkamers. Loop bijvoorbeeld bij Elena Nastase binnen in de Breestraat. Haar huis is een voormalige fotowinkel, gelegen in één van de smalle straatjes in de buurt. Het pand is verbouwd tot woonruimte, maar met behoud van het knusse karakter. Singer-songwriter Will Knox uit Londen verzorgt hier het optreden.

Van der Laan & Woe

Dit jaar geen ’mystery guest’, maar met Van der Laan & Woe wel twee oude bekenden. Zij treden samen met Henry van Loon, Martijn Hillenius en Steef Hupkes op als Stanley en de Menzo’s. Verder zijn er optredens van singer-songwriter Robin Block, theatercollectief tgLAVA en HUN, bestaande uit Sabine Krol en Charlotte de Vries. Dit cabaretduo speelt in het redactiekantoor van de Haarlemse Stadsglossy (HRLM) tussen de stapels tijdschriften.

Voorproefje

„Het Vijfhoek Huiskamerfestival is voor artiesten een goed moment om hun nieuwe voorstellingen uit te proberen aan het begin van het nieuwe theaterseizoen en bezoekers krijgen zo een mooi voorproefje”, vertelt Marlies Dingenouts (53), die als buurtbewoner meehelpt met de organisatie van het festival. Het Vijfhoek Huiskamerfestival, dat een initiatief is van Niels Weijers en Linda Zegel van Café de Vijfhoek en Joost en Daan Speelman, is tien jaar geleden als idee ontstaan toen het viertal een bezoek bracht aan huiskamerfestival Broadway op Texel.

Volgens Dingenouts is het Vijfhoek Huiskamerfestival de perfecte manier voor Café de Vijfhoek om iets terug te doen voor de buurt en om de bewoners van de Vijfhoek en daarbuiten met elkaar op een leuke manier in contact te brengen. Dat de Vijfhoek nog steeds een dorps karakter heeft, blijkt wel uit de hulp die Weijers en Zegel uit de buurt krijgen voor het festival. Het draait namelijk nog steeds op vrijwillige basis, zonder enkele subsidie.

De broers Speelman hebben een groot netwerk in de theater en kleinkunst, waarvan een aantal artiesten graag voor een gereduceerd tarief optreedt op het festival.

Bezoekers krijgen aan het eind van de middag na de voorstellingen een vegetarische daghap uitgedeeld op het plein. Hier vinden tevens vanaf zes uur twee optredens plaats van Stanley en de Menzo’s en 4Tuoze Matroze. Dit is voor iedereen gratis toegankelijk.

Silent disco

Café de Vijfhoek sluit het festival af met silent disco. „Een populair fenomeen, dat ook de minste overlast geeft later op de avond aangezien er geen harde muziek klinkt uit het café”, zegt Dingenouts.

Info Vijfhoek Huiskamerfestival: Zondag 22 september. 14.30 uur verzamelen bij Café de Vijfhoek. Nog enkele kaarten beschikbaar bij Café de Vijfhoek. Voor 30 euro kun je drie voorstellingen bijwonen en krijg je een vegetarische daghap.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.