Premium

’De Waalse Kerk in Haarlem moet gezien worden’, feestelijke heropening na opknapbeurt van drie jaar

’De Waalse Kerk in Haarlem moet gezien worden’, feestelijke heropening na opknapbeurt van drie jaar
Koster-beheerder Cees Varkevisser in de vernieuwde Waalse Kerk.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Na een renovatie van liefst drie jaar wordt zaterdag de vernieuwde Waalse Kerk feestelijk heropend. De kerk aan het Begijnhof gaat de deuren vaker openzetten voor niet-kerkelijke bezoekers dan voor de grootscheepse restauratie.

De renovatie is te danken aan een engel die op het pad van het kerkbestuur kwam, verwoordt voorzitter Nora Schindeler het in het boekje ’Gestolde tijd - Waalse Kerk van Haarlem’. Dankzij de miljoenen die de vroegere kerkbestuurder Aafke de Jong naliet, kon het oudste kerkgebouw van de stad, dat stamt uit 1384, worden gerestaureerd.

,,We wilden hier en daar wat opknappen’’, vertelt Job Nel, de financiële man van het kerkbestuur in het boekje. Maar toen werd gekeken naar wat nodig was om de verschillende ruimtes verhuurbaar te maken, werd duidelijk dat heel wat loos was met het kerkgebouw.

’De Waalse Kerk in Haarlem moet gezien worden’, feestelijke heropening na opknapbeurt van drie jaar
De Waalse Kerk in de steigers in 2018.
© Foto Arjen Veldt

Zo was het nodig om grote delen van het voegwerk te verwijderen. Een beproeving voor de buurt, want de medewerkers van restauratiebouwbedrijf Burgy waren vanaf ’s morgens vroeg aan het ’jekkeren’.

Doordat de muren zich vol vocht hadden gezogen, waren scheuren ontstaan en kwam het stucwerk aan de binnenkant los. De kapconstructie bleek bovendien voor een deel rot en moest worden vervangen. Ook het tegelwerk in de consistorie werd zorgvuldig gerestaureerd. Uiteindelijk werd in de afgelopen drie jaar bijna het hele kerkgebouw aangepakt. Het uit 1808 stammende kerkorgel, met 1.236 pijpen, is schoongemaakt.

De kerkvloer werd tijdelijk verwijderd om vloerverwarming aan te leggen. Daarbij kwamen munten uit allerlei eeuwen tevoorschijn, waarschijnlijk afkomstig van kerkbezoekers. Tijdens archeologisch onderzoek werden ook de restanten van vijf altaren gevonden. Die waren vermoedelijk vernield tijdens de Beeldenstorm.

’De Waalse Kerk in Haarlem moet gezien worden’, feestelijke heropening na opknapbeurt van drie jaar
Aanleg van de vloerverwarming.
© foto verlaan & bouwstra architecten

Kerkdiensten

De afgelopen jaren gingen de kerkdiensten ’gewoon’ door, vertelt koster-beheerder Cees Varkevisser. De groene kamer is namelijk groot genoeg voor de negen vaste bezoekers, veelal ouderen. Het kerkgebouw is sinds 1586 het huis van Franstalige protestanten uit Wallonië. Meer dan vier eeuwen later zijn de diensten nog steeds in het Frans. Aanwas heeft de ’Église Wallonne de Haarlem’, die zestien gemeenteleden telt, nauwelijks.

Het is de bedoeling dat de kerk ook andere bezoekers gaat trekken en meer een buurtfunctie krijgt. Verschillende ruimtes, waaronder de kerkzaal, in het opgeknapte gebouw kunnen worden gehuurd. Concert, een bruiloft, een bijeenkomst, een high tea; het kan allemaal in de vernieuwde kerk. Het rijksmonument heeft de beschikking gekregen over een gloednieuwe keuken.

’De Waalse Kerk in Haarlem moet gezien worden’, feestelijke heropening na opknapbeurt van drie jaar
Michiel Overhoff herplaatst de tegels.
© Foto verlaan & bouwstra architecten

Ook zal de oudste kerk van de stad de deuren openen voor rondleidingen en wordt Franse les gegeven. Nadrukkelijk wordt contact gezocht met naburige gemeenten van de PKN (Protestantse Kerk Nederland).

Parel

Zeventig mannen en vrouwen die de afgelopen jaren werkten aan de restauratie van het eeuwenoude gebouw, genoten onlangs aan ronde tafels van een diner, vertelt Varkevisser tijdens een rondleiding door de kerk. Hij noemt het monument een ’parel van de stad’. Ondertussen wordt een Steinway-vleugel gestemd. Het mooist van het vernieuwde gebouw vindt Varkevisser het druipgewelf in de consistorie, wijst hij naar het plafond. ,,Dit moet gezien worden’’, zegt de koster-beheerder over de Waalse Kerk.

Zaterdag wordt de Waalse Kerk met een feest voor genodigden heropend.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.