Orde prijst moed potentiële advocaat Nabil B.

Orde prijst moed potentiële advocaat Nabil B.
Breda

De Nederlandse Orde van Advocaten vindt het aanbod van advocaat Peter Schouten om bijstand te verlenen aan kroongetuige Nabil B. "een zeer moedig besluit". Schouten maakte vrijdag in de media bekend dat hij de rechtbank in Amsterdam heeft gemeld bereid te zijn de verdediging van B. op zich te nemen. B.'s advocaat Derk Wiersum werd woensdag in Amsterdam doodgeschoten.

"Het is goed om te zien dat advocaten nog steeds bereid zijn om de kroongetuige bij te staan", aldus een woordvoerder van de orde. "De moord op Derk Wiersum heeft een schok door de balie doen gaan. Advocaten moeten in alle vrijheid en veilig hun werk kunnen doen. De advocatuur zal niet buigen voor dit soort geweld. Het initiatief van Peter Schouten is dan ook zeer te waarderen."

De orde in Amsterdam laat weten bezig te zijn "te inventariseren" hoe en met wie de verdediging van B. georganiseerd kan worden. "De orde bemiddelt erin dat er verdediging komt", aldus waarnemend deken Simeon Burmeister vrijdag. Op het initiatief van Schouten heeft hij vooralsnog geen commentaar. Volgens Burmeister heeft de rechtbank er begrip voor als het vinden van een advocaat voor B. langer duurt.

Daad

Schouten heeft zijn initiatief besproken met zijn vrouw en kinderen, zegt hij in BN De Stem. Hij vindt dat hij een daad moet stellen. "Het is niet gratis of pijnloos om in een mooie rechtsstaat te wonen. Het is ervoor zorgen dat gedaan wordt, wat gedaan moet worden." De strafpleiter hoopt dat veel advocaten eenzelfde aanbod gaan doen.

Op 24 en 26 september houdt de rechtbank inleidende zittingen in het zogeheten Marengo-proces, dat draait om een reeks liquidaties die in opdracht van de voortvluchtige Ridouan Taghi gepleegd zouden zijn. In maart vorig jaar werd, kort nadat justitie bekend had gemaakt dat B. als kroongetuige in het proces fungeert, diens broer doodgeschoten.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.