Premium

Mogelijk cameratoezicht bij afvalbakken Haarlemmermeer

Mogelijk cameratoezicht bij afvalbakken Haarlemmermeer
Hoofddorp

Het dumpen van grof vuil moet hard worden aangepakt. Zelfs cameratoezicht bij afvalbrengstations is geoorloofd. Dat vindt de gemeenteraad van Haarlemmermeer.

,,Het dumpen van afval verloedert de openbare ruimte’’, stelt initiatiefnemer Mark Achterbergh. ,,Het leggen van een bloemetjestapijt rond afvalcontainers is leuk maar werkt niet genoeg. We moeten de pakkans vergroten van aso’s die anderen met hun troep opzadelen.’’

Hij diende een motie in bij de gemeenteraad die werd ondersteund door CDA, Forza, VVD, CDA, Een Haarlemmermeer en Gezond Haarlemmermeer. Daarin wordt gevraagd om informatieborden bij de brengparkjes, zodat iedereen op de hoogte kan zijn van wat er wel en niet mag. Tevens moet de haalbaarheid en uitvoerbaarheid worden onderzocht van een proef met cameratoezicht.

De raadsleden realiseren zich dat cameratoezicht een zwaar middel is en daarom was er wel enige aarzeling om met het voorstel in te stemmen. ,,Het is een paardenmiddel maar kennelijk is het nodig’’, stelt Dick den Butter van Christenunie-SGP.

Johan Rip (HAP) is niet heel enthousiast. ,,We moeten terughoudend zijn met camera’s. Wat is er nog meer mogelijk? Je kunt bellen om grof vuil op te laten halen, dan hoef je het niet eens zelf naar zo’n afvalcontainer te sjouwen.’’ Michel van Dijk (Forza) reageert daarop met de stelling dat er camera’s werden geïnstalleerd bij bushaltes waar veel werd vernield met als resultaat dat de vernielingen stopten.

De lokale politici letten goed op allerlei klachten die inwoners uiten via sociale media. Dat deed HAP-wethouder Marjolein Steffens (openbare ruimte) ook. Zij wijst op een proef in Rotterdam met slimme software om snel te kunnen reageren. ,,Als een oplossing eenvoudig was hadden we die al gerealiseerd. De financiële consequenties van dit voorstel zijn niet gering.’’

Burgemeester Marianne Schuurmans wijst erop dat cameratoezicht een inbreuk op de privacy is waar een gegronde reden voor moet zijn. ,,Ik moet bij het openbaar ministerie aantonen dat de openbare orde en veiligheid in het geding is. Dat is lastig.’’

Dat weet VVD’er Achterbergh ook. ,,Rond de Domineeslaan in Zwanenburg is een rattenplaag ontstaan. De volksgezondheid heeft ook iets met de openbare orde te maken.’’ Zijn motie werd aangenomen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.