Premium

Wraak, daar gaat het om: Taghi eiste slagveld na inval, arrestaties en inbeslagname wapenarsenaal

Wraak, daar gaat het om: Taghi eiste slagveld na inval, arrestaties en inbeslagname wapenarsenaal

Wraak. Bij de voortvluchtige gangster Ridouan Taghi draait alles om terugslaan en dan het liefst in de overtreffende trap. Bij alle moorden waarmee hij door justitie in verband wordt gebracht keert dit terug. Ook bij de maandenlang voorbereide moord op spyshophouder Ronald Bakker.

(De graphic hierboven, een overzicht van de tientallen slachtoffers van onderwereldgeweld, kunt u goed lezen door hier te klikken)

De werkwijze van de ’most wanted’ Nederlandse crimineel bezorgt menigeen kippenvel. Vooral de door de recherche onderschepte communicatie met zogenoemde Pretty Good Privacy-telefoons (PGP’s) tussen Taghi en medeverdachten schetst een huiveringwekkend beeld van een zorgvuldig geplande en uitgevoerde moordaanslag, die Taghi volgens het Openbaar Ministerie dirigeerde. Pas jaren later kon justitie de berichten tussen criminelen, die dachten veilig te kunnen communiceren, kraken.

Het begint allemaal in juli 2015. Dan ’klapt’ een groot onderzoek naar een soort uitzendbureau of ’liquidatieservice’ van de Utrechtse onderwereld. Bij invallen in een opslagloods in Nieuwegein vindt de politie een enorm wapenarsenaal, bestaande uit ruim honderd vuur- en andere wapens. De politie houdt een reeks verdachten aan op verdenking van wapenbezit. Volgens justitie bereidden de mannen van de ’Kopergroep’, vernoemd naar het onderzoek 26Koper, meerdere liquidaties in het criminele circuit voor.

Uit later onderschepte communicatie tussen Ridouan Taghi en verdachten uit het liquidatieonderzoek Marengo blijkt dat er grote stress ontstaat op 15 juli, na de wapenvondst door de recherche.

’Sir, bij wie liggen die ijzers? Die liggen toch bij iemand thuis verstopt?’, bericht Taghi op 15 juli ’s middags aan Mario R.

En, vanwege de arrestaties: ’Sir, allemaal topadvo’s erop zetten’.

Met ijzers worden wapens bedoeld en met topadvo’s topadvocaten. Taghi is razend. De politie heeft kort daarvoor in Vianen een inval gedaan in de woning van zijn moeder en zussen en daar sieraden meegenomen.

Taghi zorgt goed voor zijn moordploeg. ’Nu vooruitkijken. Advo’s moeten betaald worden en hun gezinnen onderhouden’, schrijft hij op 19 juli aan Mario R.

Het is zoals bij de maffia: de baas betaalt de advocaten en zorgt dat de gezinnen van opgepakte verdachten kunnen eten.

Dan richt de woede zich op de spyshop Sitcon Security in Nieuwegein. In de shop worden spionagespullen verkocht die door hoofdzakelijk criminelen worden gebruik. De verdachten van de ’Kopergroep’ kopen hier zenders om auto’s mee te volgen en laten hun auto’s ’sweapen’, oftewel controleren op de aanwezigheid van afluisterapparatuur of zenders van politie of criminele opponenten.

Dat doen ze ook op 26 mei 2015. Voor 7000 euro schaffen Levi B. en Ayyoub A. – twee verdachten uit het 26Koper-onderzoek – twee peilbakens en een alarmset aan. Het bonnetje van de aankoop treffen medeverdachten van de Kopergroep later aan in een dossier van het onderzoek waar de recherche klaarblijkelijk de hand op heeft weten te leggen.

Damage-control

Volgens de latere kroongetuige Nabil B., zo staat in het dossier, zorgen advocaten van verdachten ervoor dat ’de organisatie’ de beschikking krijgt over het onderzoeksdossier. Zo is precies te zien welke verdachte wat heeft verklaard en hoe het onderzoek van politie en justitie verloopt. Damage-control heet dat. Welke advocaten hierbij de onderwereld hebben gefaciliteerd, staat niet in het dossier vermeld.

Nabil B. is dan nog een belangrijke pion in de organisatie van Taghi. Nu, vier jaar later, getuigt hij tegen zijn voormalige broeders in de misdaad en heeft hij het praten met justitie moeten bekopen met de liquidatie van zijn onschuldige broer, Reduan B. vorig jaar. Ook de moord afgelopen woensdag op zijn advocaat Derk Wiersum wordt door justitie gezien als een opdracht van de misdaadorganisatie van Taghi.

In een van de kluisverklaringen die Nabil B. in het diepste geheim aflegt bij justitie vertelt hij, zo staat in de dossierstukken van de landelijke recherche, dat Taghi wraak wilde nemen op medewerkers van de spyshop. De reden: ze zouden een dubbelspel spelen.

Toen de recherche er op bezoek kwam om informatie op te vragen over de door de Kopergroep daar in mei aangeschafte volgapparatuur verschafte de shop informatie aan de politie. De verdachten lazen dit terug in het strafdossier. Het meewerken door de shopmedewerkers aan het onderzoek wordt als verraad beschouwd.

De tweede man van Taghi, de eveneens voortvluchtige Saïd Razzouki, legt uit aan de latere kroongetuige Nabil B. dat ’de spyshop met justitie zou meewerken en het daar laten sweapen van auto’s daarom niet verstandig is’, zo staat in het dossier. Dat beeld wordt voor hun bevestigd door in het dossier aanwezige observatiefoto’s van de recherche bij het pand.

Verdachten Ali M. en Mario R. uit het Koper-onderzoek sturen elkaar berichten over ’het verraad’. Ali schrijft op 26 juli 2015: ’Ze hebben ons gewoon genaaid. Spullen verkopen en ons naaien’.

De verdachten uit de Kopergroep bespreken wie als schuldige kan worden aangewezen. Ali M. zegt dat als ze niet precies weten wie hun geholpen heeft ’ze beide maar dood moeten’, zo staat in het onderzoeksdossier.

Spionage-activiteiten

De organisatie schuift dan een ’spotter’ naar voren die de spyshop moet observeren. Dat is Mourad B, zo staat ook in het dossier van onderzoek Marengo. B. doet zich voor als visser en informeert kompanen in tekstberichten uitvoerig over zijn spionage-activiteiten.

In het dossier is een foto te zien van B. met een hengel in de hand aan de rand van een kanaal. Die is gemaakt door de medewerkers van de shop. Zij zijn ook niet gek: het valt ze op dat B. ’klungelig’ staat te vissen, zo staat in het dossier.

Spyshop-medewerker Ronald Bakker wordt dan uitgekozen als doelwit. Hij moet ’gaan slapen’. Maar dat is niet genoeg. Ook zijn collega’s moeten dood. Eind augustus stuurt Taghi huiveringwekkende berichten naar Mao R.

’Ridouan Taghi zegt dat één dezer dagen die man gaat slapen. En ze gaan met een bazooka naar binnen als mensen daar zijn’, zo vertaalt de recherche een bericht. En Taghi schrijft aan een compagnon: ’We zijn echt bazen dus gedraag u erna. Het is ons levenswerk!’ Taghi benadrukt dat het een vereiste is dat de werknemers binnen zijn. Het gaat om ’het effect’.

De twee bespreken het gebruik van meerdere bazooka’s en een gebruiksaanwijzing waarmee ze het vernietigende wapen kunnen afvuren. Mourad B. verzekert Mario R. dat het een knaller wordt. ’Er slapen honderd procent mensen. De man van de Porsche en zijn vrouw, maar zie geen kind. Hahaha. Ja, bazooka gaat er zeker doorheen’, schrijft hij.

Op 9 september 2015 klinken iets na zessen harde schoten aan de Rendier in Huizen. Na een noodoproep om 18 uur scheuren politiewagens naar de straat. Daar treffen ze een dode man achter het stuur van zijn Ford Ka aan. Hij heeft meerdere schotwonden in zijn hoofd. Bakker sterft op enkele meters van zijn huis. De bazooka-aanslag is om onduidelijke redenen nooit uitgevoerd.

Dat de recherche het bloedserieus nam, blijkt uit de uitgebreide documentatie. Was het grootspraak? Niets bij Taghi lijkt op grootspraak. Kroongetuige Nabil B. heeft het meermalen benadrukt bij justitie: ’Taghi bluft niet. Wie op een dodenlijst staat, sterft. Dat is zijn ’trademark’. Het gaat om zijn reputatie.’

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.