Premium

Politici Haarlemmermeer: Alles doen om woningnood aan te pakken

Politici Haarlemmermeer: Alles doen om woningnood aan te pakken
Hoofddorp

Het gebrek aan woonruimte zit de gemeenteraad van Haarlemmermeer hoog. Op alle mogelijke manieren proberen raadsleden ‘iets’ te regelen bij het college van B en W voor een bepaalde groep inwoners die niet aan de bak komt.

Met de ‘voortgangsrapportage wonen 2018’ op tafel worden allerlei vragen gesteld en suggesties gedaan. Doe iets tegen speculanten die huizen opkopen en verhuren, vraagt PvdA’er Willem Klijn. Neem maatregelen om jongeren sneller aan een woning te helpen, stelt VVD’er Beryl van Straten voor.

Zorg voor woningen voor bedrijven met een personeelstekort zoals het Spaarne Gasthuis, oppert Charlotte van der Meij (D66). Bouw levensloopbestendige woningen, vindt Sophie van de Meeberg. En: zorg voor woningen waar gescheiden ouders terecht kunnen. Piet Schouten (GroenLinks): geef ruimte aan initiatieven voor tiny houses.

Allemaal leuk en aardig, luidt vrij vertaald de reactie van PvdA-wethouder Mieke Booij, maar op tafel ligt een rapportage over wat er vorig jaar is gebeurd op de woningmarkt. ,,Het nieuwe woonbeleidsplan is in de maak en komt naar u toe. Daar staan maatregelen in die kunnen worden genomen voor de toekomst.’’

Toch kan Booij zich wel vinden in de zorgen van de raadsleden voor allerlei groepen inwoners. Dat een wachttijd voor een sociale huurwoning inmiddels 22 jaar is zit ook haar niet lekker. ,,Van de nieuwe woningen zit inmiddels vijftig procent koop en huur in de middengroep, betaalbaar en goedkoop.’’

Aan speculaties op de woningmarkt kan de gemeente weinig doen. ,,We kunnen alleen bepalen dat iemand die een woning koopt er ook gaat wonen, maar dan voorkom je nog geen kamerverhuur’’, aldus Booij.

De groep jongeren van 23 tot 28 jaar omvat nu 15.000 inwoners en de groep groeit. ,,We moeten de consequenties overzien van een voorrang voor die groep’’, aldus Booij. ,,Veel andere groepen vragen ook onze aandacht en het is onze plicht om daar iets mee te doen. Alleen is schaarste moeilijk te verdelen.’’

Dat er woningen in de opvanglocatie Etta Palmstraat leeg staan vindt Forza-raadslid Michel van Dijk onverteerbaar. ,,De vraag ernaar is hoog, waarom staan er dan appartementen leeg’’, wil hij weten ook naar aanleiding van een publicatie in deze krant. ,,De Etta Palmstraat is aangekocht als opvang voor dreigend daklozen. Er is een tijdje geen gebruik van gemaakt maar inmiddels komen de appartementen al aardig vol’’, kan Booij zeggen.

Voorrang

De eigen inwoners voorrang geven in het regionale woonruimteverdeelsysteem is volgens VVD-wethouder Jurgen Nobel niet zo makkelijk als het lijkt. ,,De regeling is zo ingewikkeld dat we meer tijd nodig hebben om daar iets voor te vinden’’, zegt hij.

Tiny houses, daar willen de wethouders best positief naar kijken. ,,Alleen zijn initiatieven bij ons niet bekend. Er is nog geen enkele aanvraag ingediend’’, aldus Booij.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.